Зелена гусеница је веома гладна!

Зелена гусеница је, баш попут Веома гладне гусенице – жељна разноврсне хране. Грицкајући све што јој се нађе на путу, Зелена гусеница нас води кроз свет боја, инсеката, воћа и поврћа. Такође нас упознаје и са транформацијом кроз коју пролази постајући, прво чаура која се одмара на листу, да би се, пробудивши се, преобразила у  предивног лептира.

Ко је читао Веома гладну гусеницу, приметиће све ове аналогије, и можда се запитати има ли смисла читати нешто у тој мери слично већ провереном дечијем класику? Наравно да има, одговорићемо вам кратко. Јер, поред идеје која се сама намеће – да су све гусенице веома гладне, истина је да се са својом глађу свака сусреће на јединствен начин. И да се свака од ових књига најмлађим читаоцима обраћа уникатним језиком и сликама.

У овој књизи је занимљиво и вешто спроведена намера увођења нових речи – на свакој страници дете има прилику да научи једну нову воћку/поврћку, као и назив инсекта помоћника, који гусеницу саветује шта не би смела да једе. Све је дато кроз риму, која је доказано најбољи начин усвајања нових појмова у претшколском периоду. Такође, на леп начин децу приближава природи, њеним законитостима и невероватним трансформацијама.

Оригинално издање из 1977. је забавило милионе деце широм света. Зелена гусеница је прича са живахним, једноставим, упечатљивим цртежима и веселим бојама. Ово је неуништива картонска књига с многобројним рупама, у које треба завирити, убацити прстиће и открити све те нове димензије.

Ђована Мантегаца је рођена у Милану, а у свету дечјих књига је од 1978. Преводила је, писала и уредила бројна дечја издања. Страст ка римама у функцији игре, замишљања и осмеха коју је тада открила није је никад напустила. Од 1987. је уредница у издавачкој кући  La Coccinella и ауторка је већине објављених дела.

Узраст: 0-3

Приказ: Милена Илић Младеновић

Издавач: ProPolis Books

Add your thoughts

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *