Zelena gusenica je veoma gladna!

Zelena gusenica je, baš poput Veoma gladne gusenice – željna raznovrsne hrane. Grickajući sve što joj se nađe na putu, Zelena gusenica nas vodi kroz svet boja, insekata, voća i povrća. Takođe nas upoznaje i sa tranformacijom kroz koju prolazi postajući, prvo čaura koja se odmara na listu, da bi se, probudivši se, preobrazila u  predivnog leptira.

Ko je čitao Veoma gladnu gusenicu, primetiće sve ove analogije, i možda se zapitati ima li smisla čitati nešto u toj meri slično već proverenom dečijem klasiku? Naravno da ima, odgovorićemo vam kratko. Jer, pored ideje koja se sama nameće – da su sve gusenice veoma gladne, istina je da se sa svojom glađu svaka susreće na jedinstven način. I da se svaka od ovih knjiga najmlađim čitaocima obraća unikatnim jezikom i slikama.

U ovoj knjizi je zanimljivo i vešto sprovedena namera uvođenja novih reči – na svakoj stranici dete ima priliku da nauči jednu novu voćku/povrćku, kao i naziv insekta pomoćnika, koji gusenicu savetuje šta ne bi smela da jede. Sve je dato kroz rimu, koja je dokazano najbolji način usvajanja novih pojmova u pretškolskom periodu. Takođe, na lep način decu približava prirodi, njenim zakonitostima i neverovatnim transformacijama.

Originalno izdanje iz 1977. je zabavilo milione dece širom sveta. Zelena gusenica je priča sa živahnim, jednostavim, upečatljivim crtežima i veselim bojama. Ovo je neuništiva kartonska knjiga s mnogobrojnim rupama, u koje treba zaviriti, ubaciti prstiće i otkriti sve te nove dimenzije.

Đovana Mantegaca je rođena u Milanu, a u svetu dečjih knjiga je od 1978. Prevodila je, pisala i uredila brojna dečja izdanja. Strast ka rimama u funkciji igre, zamišljanja i osmeha koju je tada otkrila nije je nikad napustila. Od 1987. je urednica u izdavačkoj kući  La Coccinella i autorka je većine objavljenih dela.

Uzrast: 0-3

Prikaz: Milena Ilić Mladenović

Izdavač: ProPolis Books

Add your thoughts

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *