Препорука за читање: Веома гладна гусеница

Књига Ерика Карла Веома гладна гусеница – у којој гусеница пролази развојни пут од јајашца до лептира – постала је класик дечје књижевности. Илустрована је јарким бојама, а главна радња прати веома гладну гусеницу која из дана у дан (од понедељка до петка) једе различите здраве и нездраве ствари и на крају формира чауру из које постаје диван лептир.

Ова књига је први пут објављена пре 50 година, преведена је на више од 60 језика, а постоје подаци који кажу да се негде у свету прода примерак Гусенице сваких тридесет секунди. Питате се зашто је тако популарна?

Реч је о едукативној књизи из које дете може много тога да научи, иако није “нападно” едукативна. Ово је књига за различите узрасте, а занимљиво је да је и родитељи, као и васпитачи, веома воле – јер је прича испричана на најједноставнији, ненаметљив начин. Узгред, визуелно је лепа и ефектна.

Мишел Мартин, професор књижевности за децу и младе каже: „Најбоље књиге за децу подучавају, а да деца тога нису свесна”.

Тако у овој књизи деца уче боје, бројеве, сабирање, дане у недељи, асоцијативне и узрочно-последичне везе (ако се преједеш, неће ти баш бити добро), биологију (како се рађа лептир), али је доста стимулативна због богатог колорита, па је врло вероватно да ће бити занимљива и најмлађој (тек рођеној) читалачкој публици.

Рупице које је гусеница грицкала, такође остављају утисак на дете (деца уживају у листању књига које могу да се отварају, додирују, при чему само прелажење пристима преко другачије структуре има стимулишуће дејство).

Ова књига и васпитачима олакшава рад када је потребно да деци представе неке од горенаведених тема, о којима се често говори управо у вртићу.

Разне су интерпретације Веома гладне гусенице. Метаморфоза од јајашца до лептира може да представља пут који особа прелази од детињства до одраслог доба (добра ствар је што је у овом случају то одрастање приказано као позитивно, афирмишуће и раскошно). Неки у гусеници виде капиталисту који експлоатише све пред собом – дотиче све, искоришћава, не задржавајући се превише на стварима које успут уништава. Трећи у њој виде могућност за кампању против дечје гојазности, јер носи недвосмислену поруку – тек када се гусеница најела онога што спада у индустријску, брзу храну – прејела се и било јој је заиста лоше.

Ерик Карл, творац ове магичне књиге, једноставно каже: „Мислим да су деца разлог због кога се књига продаје већ 50 година. То има везе с љубављу, и чини да се осећам добро.“ Он каже да је дуго и сам размишљао о чему је реч у овој књизи и дошао до закључка да је реч о нади, а деци је, како каже „потребна нада“ – „Ти мала, безначајна гусенице, можеш да израстеш у прелепог лептира и одлетиш у свет са свим својим талентима, а онда ћу и ја то моћи!“ – мисли дете читајући ову књигу, каже аутор. Дете можда то мисли, а можда само ужива у лепоти коју књига пружа. Разна наведена тумачења, па и само ауторово виђење је свођење Гусенице на само један њен аспект. Наравно, то није лоше и није непотркепљено, али треба имати у виду да је ова књига попут оног лептира на крају – несводива, шаренолика и крилата. Едукативне могућности су, као што смо већ поменули – велике. Али, чини се да је довољно и да само уживамо у њој, и већ смо на прагу да много научимо.

Приказ: Милена Илић Младеновић

узраст: 0-6

Издавач: Propolis books

Add your thoughts

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *