Preporuka za čitanje: Veoma gladna gusenica

Knjiga Erika Karla Veoma gladna gusenica – u kojoj gusenica prolazi razvojni put od jajašca do leptira – postala je klasik dečje književnosti. Ilustrovana je jarkim bojama, a glavna radnja prati veoma gladnu gusenicu koja iz dana u dan (od ponedeljka do petka) jede različite zdrave i nezdrave stvari i na kraju formira čauru iz koje postaje divan leptir.

Ova knjiga je prvi put objavljena pre 50 godina, prevedena je na više od 60 jezika, a postoje podaci koji kažu da se negde u svetu proda primerak Gusenice svakih trideset sekundi. Pitate se zašto je tako popularna?

Reč je o edukativnoj knjizi iz koje dete može mnogo toga da nauči, iako nije “napadno” edukativna. Ovo je knjiga za različite uzraste, a zanimljivo je da je i roditelji, kao i vaspitači, veoma vole – jer je priča ispričana na najjednostavniji, nenametljiv način. Uzgred, vizuelno je lepa i efektna.

Mišel Martin, profesor književnosti za decu i mlade kaže: „Najbolje knjige za decu podučavaju, a da deca toga nisu svesna”.

Tako u ovoj knjizi deca uče boje, brojeve, sabiranje, dane u nedelji, asocijativne i uzročno-posledične veze (ako se prejedeš, neće ti baš biti dobro), biologiju (kako se rađa leptir), ali je dosta stimulativna zbog bogatog kolorita, pa je vrlo verovatno da će biti zanimljiva i najmlađoj (tek rođenoj) čitalačkoj publici.

Rupice koje je gusenica grickala, takođe ostavljaju utisak na dete (deca uživaju u listanju knjiga koje mogu da se otvaraju, dodiruju, pri čemu samo prelaženje pristima preko drugačije strukture ima stimulišuće dejstvo).

Ova knjiga i vaspitačima olakšava rad kada je potrebno da deci predstave neke od gorenavedenih tema, o kojima se često govori upravo u vrtiću.

Razne su interpretacije Veoma gladne gusenice. Metamorfoza od jajašca do leptira može da predstavlja put koji osoba prelazi od detinjstva do odraslog doba (dobra stvar je što je u ovom slučaju to odrastanje prikazano kao pozitivno, afirmišuće i raskošno). Neki u gusenici vide kapitalistu koji eksploatiše sve pred sobom – dotiče sve, iskorišćava, ne zadržavajući se previše na stvarima koje usput uništava. Treći u njoj vide mogućnost za kampanju protiv dečje gojaznosti, jer nosi nedvosmislenu poruku – tek kada se gusenica najela onoga što spada u industrijsku, brzu hranu – prejela se i bilo joj je zaista loše.

Erik Karl, tvorac ove magične knjige, jednostavno kaže: „Mislim da su deca razlog zbog koga se knjiga prodaje već 50 godina. To ima veze s ljubavlju, i čini da se osećam dobro.“ On kaže da je dugo i sam razmišljao o čemu je reč u ovoj knjizi i došao do zaključka da je reč o nadi, a deci je, kako kaže „potrebna nada“ – „Ti mala, beznačajna gusenice, možeš da izrasteš u prelepog leptira i odletiš u svet sa svim svojim talentima, a onda ću i ja to moći!“ – misli dete čitajući ovu knjigu, kaže autor. Dete možda to misli, a možda samo uživa u lepoti koju knjiga pruža. Razna navedena tumačenja, pa i samo autorovo viđenje je svođenje Gusenice na samo jedan njen aspekt. Naravno, to nije loše i nije nepotrkepljeno, ali treba imati u vidu da je ova knjiga poput onog leptira na kraju – nesvodiva, šarenolika i krilata. Edukativne mogućnosti su, kao što smo već pomenuli – velike. Ali, čini se da je dovoljno i da samo uživamo u njoj, i već smo na pragu da mnogo naučimo.

Prikaz: Milena Ilić Mladenović

uzrast: 0-6

Izdavač: Propolis books

Add your thoughts

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *