Спорт и дечји развој

Нису потребна нека опсежна истраживања и докази да бисмо знали да физичка едукација и спорт имају велики утицај на дечији развој и целокупно здравље. Промене су видљиве у развоју моторних вештина и перформанси, као и у образовном потенцијалу. Постоји веза између учествовања у физичким активностима и психосоцијалног развоја детета.

Спорт и физичко васпитање су од суштинског значаја за рани развој деце и младих, а вештине научене током игре, физичког васпитања и спорта доприносе холистичком развоју младих људи. Кроз спорт и физичко васпитање, деца и млади људи уче о важности кључних вредности као што су:

 • Искреност
 • Тимски рад
 • Фер игра
 • Поштовање себе и других
 • Придржавање правила

Такође, спорт пружа деци и младим људима прилику да науче како да се носе са конкуренцијом, али и са победом и губитком. Ови аспекти су доказ да физичко васпитање и спорт имају друштвени и морални подстрек, поред физичких вештина, способности и здравља.

У погледу физичких и здравствених аспеката дечијег и омладинског развоја, постоји и велики број доказа који се усредсређују на (углавном позитивне) последице спорта и вежбања на целокупно физичко здравље, раст и развој.

Квалитетни спортски програми имају за циљ да промовишу и развијају друге аспекте образовања, као што су подстицање школских активности и лидерство. Наравно, важан је приступ наставника/васпитача/тренера који ради са децом, јер од њега зависи на који начин ће дете да се постави у току тренинга/часа. Као и са осталим дечијим активностима, особа која је задужена да децу учи спортом, треба да уме да препозна таленат, лидерске способности и сл. и подстакне дете да их даље развија. Такође, таква особа ће приметити уколико негде постоји проблем и настојаће да га реши.

За многе људе широм света, спорт и игра су нераскидиво повезивани са појмом детињства. Кроз игру деца истражују, измишљају, стварају. Такође развијају и социјалне вештине, уче да изражавају своје емоције и стекну поверење у сопствене способности.

Рано детињство представља критични период у дететовом животу и може поставити темеље здравом развоју и дугорочном учењу. Истраживања показују да је рано детињство најважнији период за развој мозга и да искуства у првим годинама живота имају трајнији утицај на ментално здравље и развој него било која друга.

Резимирајмо које су све предности спорта:

 • Спорт је моћан друштвени алат – на једном месту се могу наћи особе различитог карактера и темперамента, интерсовања и васпитања.
 • Спорт игра важну улогу у побољшању физичког и менталног здравља и подстицању социјалне укључености у заједницу
 • Спорт је полазна тачка за промовисање здравих стилова живота, укључујући вредност физичке кондиције, правилне исхране и начина доношења одлука које позитивно утичу на здравље
 • Постоје докази да деца која се баве спортом показују боље резултате и у школи
 • Спорт подстиче и побољшава физичку кондицију и утиче на смањење дечије гојазности. Дечија гојазност је један од најозбиљнијих здравствених изазова 21. века.
 • Према Светској здравственој организације (СЗО), физичка неактивност је четврти водећи фактор ризика за глобану смртност. Редовно учествовање у одговарајућој физичкој активности и спорту пружа свим људима, без обзира на способности, широк спектар користи за физичко, социјално и ментално здравље.
 • Спорт нуди могућност за развој вршњачког лидерства
 • Спорт повећава самопоштовање међу децом и адолесцентима
 • Спорт може изградити заједницу, помоћи у решавању сукоба и подстаћи међусобно разумевање и вршњачку подршку међу групама у прошлим или садашњим сукобима.
 • Спорт се може користити за промовисање сигурног и заштитног окружења за децу и подучавање младих да реше сукоб на ненесилан начин.
 • Спортске активности могу бити јефтине и могу се искористити локално доступни ресурси.

Питање које мучи многе родитеље тиче се избора спорта које би дете требало да тренира. Заправо, не постоји оно што „би требало“, већ оно за шта дете има афинитете, или што је доступно у крају/граду у коме живите. Спортске активности су свакако саставни део школе, а и многих вртићких програма. У нашем вртићу сваког уторка и четвртка долазе тренери из Школице спорта Скочко и вежбају са нашим малишанима. Дакле, спорт не мора да буде презахтевна активност – напротив, обично се сама намеће, било у већ поменутим школско-вртићким окружењима, или у парку, испред зграде где постоји кош, уз лопту, али и вијачу и слично.

Више спорта, мање екрана!

Add your thoughts

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *