Празнична чаролија

Ближе нам се празници, и оно што ове дане чини посебним нису само светлуцаве лампице, скупе јелке и богата трпеза, већ чињеница да је ово време чешћих породичних окупљања и утолико је драгоценије ако можемо да га проведемо са највољенијима. Време када се на тренутак одвојимо од ужурбаног света свакодневице и препустимо се чаролији ушушканог породичног дома.

Ово није период који треба провести (само!) уз филмски маратон, већ прилика да подстакнете дечију креативност (али и своју, што да не?) разним занимљивим идејама за украшавање дома, као и другим празничним активностима. Следи неколико примера који ће загарантовати општу еуфорију, мада они овим списком нису исцрпљени! Могућности су безграничне, пустите машти на вољу и уживајте.

 

1. Прво и основно – окитите јелку

 

Јелка може да буде класична јелка, али будимо искрени – она је неизоставан аспект новогодишње/божићне атмосфере. Ако волите алтернативније варијанте – увек можете да направите неко еколошки прихватљивије решење (предлози су бројни). Ипак, ми смо увек пре за класичну новогодишњу јелку (не превише велику) испод које ће се наћи поклони и на којој ће се шаренити разнолики украси.  Деца уживају да учествују у кићењу, па их немојте лишити тог задовољства (ако баш морате, интервенисаћете касније).

Порекло кићења божићног (новогодишњег) дрвета није сасвим познато, али постоје докази да се ова пракса примењивала како у паганским обичајима (употреба зеленог дрвећа које је кићено за време прославе зимског солстиција), тако и у библијским временима. Ипак, најближе новогодишњој јелци данас било је дрво које се китило у 16. веку у Немачкој. Тада се то радило јабукама, које су данас замењене црвеним куглама (и не само црвеним, разуме се).
Ваше је да одлучите какве ћете украсе изабрати, које комбинације боја, да ли ће украси бити пластични и/или стаклени, дрвени, папирни, звецкасти, картонски, или чак, јестиви.

 

2. Алтернативне  „јелкице“

 

Већ смо поменули да постоји могућност прављења другачијих јелки, које су мало еколошкије или, просто, другачије од оне традиционалне јелке. Можете да направите„зидне“ јелке, затим јелке од књига, папира, од комада одеће, а посебно занимљива и креативна је јелка као шишарка која је веома једностивна за прављење. Све што вам треба је да одете до шуме или парка са зимзеленим дрвећем, пронађете шишарку, обојите је у зелено (додајте мало и белог „снега“) и доцртајте или залепите „украсе“. Свако дете може да украси по једно шишаркасто дрво. 😊

 

3. Креирајте честитке

 

Узмите папире, колаж папире, шљкокице, налепнице, фломастере, маказе, разнобојне селотејпе, тракице и додатне реквизите који су вам потебни да украсите и напишете једниствене честитке. Пошаљите их бакама, декама и осталој родбини и пријатељима. Овај гест је диван и незаменљив, иако се све чешће заборавља – лакше нам је да пошаљемо срца преко месинџера и сличице или генерисане поруке које не могу да носе једнаку чаролију као оне ручно написане и поштом послате.

 

4. Прочитајте неку књигу

 

Наш предлог је неко класично „снежно“ дело попут Крцка Орашчића. Илустације су такве да ћете се и сами вратити у детињство читајући.

5. Погледајте неки дугометражни цртани филм

 

Наш предлог је Гринч и други део Залеђеног краљевства. Када је мој син имао четири године, схватио је поуку на диван начин: Гринч је прво био хладан и зао и срце му је било плаво. Касније му је срце било црвено, а он је постао добар. Увек можете да додате нова питања и подстакнете дете да размишља о важним животним питањима.

Такође, деца ће се радовати што заједно са вама гледају цртани филм, јер је и то један од начина да се ушушкате и уживате у заједнички проведеним тренуцима.

 

6. Направите колаче

 

Нека замирише цимет! Нека буде хаос у кухињи, али пустите децу да искажу своје пекарске способности и направе разнолике колаче. Ако имате модле са зимским мотивима, искористите их и употпуните празничну атмосферу.

7. Направите маске за лице

 

Поделите улоге! Неко може да буде Деда Мраз, неко ирвас, неко медведић, зец, дете! Могућности су бројне и увек можете да направите представу у кући. Импровизовану, разуме се.

 

8. Посетите неку “праву” новогодишњу представу 

 

Једна од њих ће бити и у нашем вртићу, 28. 12 у 11.30 где ће „Патролне шапе спасити Деда Мраза“. Представу изводе глумци и аниматори из играонице Тechno Kid. Дођите да уживамо заједно!

 

9. Украсите кућу неким необичним предметом

 

Рецимо – клизаљкама. На зиду изгледају подједнако магично, зар не?

Последње, али не најмање важно – Поклони

 

Какве ћете поклоне изабрати, ваш је избор. Ми ћемо вам ускоро понудити нека решења, али до тада размислите о даривању. Који је заиста смисао поклона? Шта желите поклоном да покажете, или можда докажете?

Даривање је чин љубави, а некада добар део те љубави може да се искаже, поново, креативним поклоном којим ћете заиста поклонити делић себе (своје креативности, свог времена и свог труда). Такође, нека поклони буду персонализовани – размислите шта би особа којој поклањате заиста волела да добије. То је начин да јој покажете да је добро познајете и (баш због тога) волите!

Шта год да ви и ваши малени помоћници одлучите да створите, најважније је да овај празнични период видите као могућност да проведете додатно квалитетно време заједно – а ко то не жели за време празника?

Add your thoughts

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *