Praznična čarolija

Bliže nam se praznici, i ono što ove dane čini posebnim nisu samo svetlucave lampice, skupe jelke i bogata trpeza, već činjenica da je ovo vreme češćih porodičnih okupljanja i utoliko je dragocenije ako možemo da ga provedemo sa najvoljenijima. Vreme kada se na trenutak odvojimo od užurbanog sveta svakodnevice i prepustimo se čaroliji ušuškanog porodičnog doma.

Ovo nije period koji treba provesti (samo!) uz filmski maraton, već prilika da podstaknete dečiju kreativnost (ali i svoju, što da ne?) raznim zanimljivim idejama za ukrašavanje doma, kao i drugim prazničnim aktivnostima. Sledi nekoliko primera koji će zagarantovati opštu euforiju, mada oni ovim spiskom nisu iscrpljeni! Mogućnosti su bezgranične, pustite mašti na volju i uživajte.

 

1. Prvo i osnovno – okitite jelku

 

Jelka može da bude klasična jelka, ali budimo iskreni – ona je neizostavan aspekt novogodišnje/božićne atmosfere. Ako volite alternativnije varijante – uvek možete da napravite neko ekološki prihvatljivije rešenje (predlozi su brojni). Ipak, mi smo uvek pre za klasičnu novogodišnju jelku (ne previše veliku) ispod koje će se naći pokloni i na kojoj će se šareniti raznoliki ukrasi.  Deca uživaju da učestvuju u kićenju, pa ih nemojte lišiti tog zadovoljstva (ako baš morate, intervenisaćete kasnije).

Poreklo kićenja božićnog (novogodišnjeg) drveta nije sasvim poznato, ali postoje dokazi da se ova praksa primenjivala kako u paganskim običajima (upotreba zelenog drveća koje je kićeno za vreme proslave zimskog solsticija), tako i u biblijskim vremenima. Ipak, najbliže novogodišnjoj jelci danas bilo je drvo koje se kitilo u 16. veku u Nemačkoj. Tada se to radilo jabukama, koje su danas zamenjene crvenim kuglama (i ne samo crvenim, razume se).
Vaše je da odlučite kakve ćete ukrase izabrati, koje kombinacije boja, da li će ukrasi biti plastični i/ili stakleni, drveni, papirni, zveckasti, kartonski, ili čak, jestivi.

 

2. Alternativne  „jelkice“

 

Već smo pomenuli da postoji mogućnost pravljenja drugačijih jelki, koje su malo ekološkije ili, prosto, drugačije od one tradicionalne jelke. Možete da napravite„zidne“ jelke, zatim jelke od knjiga, papira, od komada odeće, a posebno zanimljiva i kreativna je jelka kao šišarka koja je veoma jednostivna za pravljenje. Sve što vam treba je da odete do šume ili parka sa zimzelenim drvećem, pronađete šišarku, obojite je u zeleno (dodajte malo i belog „snega“) i docrtajte ili zalepite „ukrase“. Svako dete može da ukrasi po jedno šišarkasto drvo. 😊

 

3. Kreirajte čestitke

 

Uzmite papire, kolaž papire, šljkokice, nalepnice, flomastere, makaze, raznobojne selotejpe, trakice i dodatne rekvizite koji su vam potebni da ukrasite i napišete jednistvene čestitke. Pošaljite ih bakama, dekama i ostaloj rodbini i prijateljima. Ovaj gest je divan i nezamenljiv, iako se sve češće zaboravlja – lakše nam je da pošaljemo srca preko mesindžera i sličice ili generisane poruke koje ne mogu da nose jednaku čaroliju kao one ručno napisane i poštom poslate.

 

4. Pročitajte neku knjigu

 

Naš predlog je neko klasično „snežno“ delo poput Krcka Oraščića. Ilustacije su takve da ćete se i sami vratiti u detinjstvo čitajući.

5. Pogledajte neki dugometražni crtani film

 

Naš predlog je Grinči drugi deo Zaleđenog kraljevstva. Kada je moj sin imao četiri godine, shvatio je pouku na divan način: Grinč je prvo bio hladan i zao i srce mu je bilo plavo. Kasnije mu je srce bilo crveno, a on je postao dobar. Uvek možete da dodate nova pitanja i podstaknete dete da razmišlja o važnim životnim pitanjima.

Takođe, deca će se radovati što zajedno sa vama gledaju crtani film, jer je i to jedan od načina da se ušuškate i uživate u zajednički provedenim trenucima.

 

6. Napravite kolače

 

Neka zamiriše cimet! Neka bude haos u kuhinji, ali pustite decu da iskažu svoje pekarske sposobnosti i naprave raznolike kolače. Ako imate modle sa zimskim motivima, iskoristite ih i upotpunite prazničnu atmosferu.

7. Napravite maske za lice

 

Podelite uloge! Neko može da bude Deda Mraz, neko irvas, neko medvedić, zec, dete! Mogućnosti su brojne i uvek možete da napravite predstavu u kući. Improvizovanu, razume se.

 

8. Posetite neku „pravu“ novogodišnju predstavu 

 

Jedna od njih će biti i u našem vrtiću, 28. 12 u 11.30 gde će „Patrolne šape spasiti Deda Mraza“. Predstavu izvode glumci i animatori iz igraonice Techno Kid. Dođite da uživamo zajedno!

 

9. Ukrasite kuću nekim neobičnim predmetom

 

Recimo – klizaljkama. Na zidu izgledaju podjednako magično, zar ne?

Poslednje, ali ne najmanje važno – Pokloni

 

Kakve ćete poklone izabrati, vaš je izbor. Mi ćemo vam uskoro ponuditi neka rešenja, ali do tada razmislite o darivanju. Koji je zaista smisao poklona? Šta želite poklonom da pokažete, ili možda dokažete?

Darivanje je čin ljubavi, a nekada dobar deo te ljubavi može da se iskaže, ponovo, kreativnim poklonom kojim ćete zaista pokloniti delić sebe (svoje kreativnosti, svog vremena i svog truda). Takođe, neka pokloni budu personalizovani – razmislite šta bi osoba kojoj poklanjate zaista volela da dobije. To je način da joj pokažete da je dobro poznajete i (baš zbog toga) volite!

Šta god da vi i vaši maleni pomoćnici odlučite da stvorite, najvažnije je da ovaj praznični period vidite kao mogućnost da provedete dodatno kvalitetno vreme zajedno – a ko to ne želi za vreme praznika?

Add your thoughts

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *