Jesenje aktivnosti za celu porodicu!

Ova jesen je, na radost mnogih, više miholjsko leto, nego ona jesen na koju većina nas pomisli kada kaže „jesen”. Ova reč često asocira na bare, kišu, maglu i duge dane sa manjkom ideja za kreativne aktivnosti. Zbog toga smo vam pripremili nekoliko ideja za zanimljivu i radosnu jesen!

Prikupite što više vitamina D

Kad god ste u prilici, sunčajte se – jesenje sunce je toplo na prijateljski način: greje, a ne peče, pa se potrudite da kada god možete, da vreme provodite na svežem vazduhu i suncu. Uživaćete u sunčevim zracima, a jesenja šuma kroz koju se promaljaju zraci pravi je izbor za šetnju i jedinstvene fotografije u svim nijansama ovog godišnjeg doba.

Zaronite u lišće

Nema boljeg mesta za jesenje aktivnosti od onih u šumi. Ili, ako niste u mogućnosti da posetite šumu, tu je u park. Za početak, ukoliko lišće nije vlažno, zaronite u njega! Osećaj je neverovatan! (ne samo deci 😊) Iskoristite mogućnost da proberete zanimljivo jesenje lišće, koje možete staviti u herbarijum, ili od njega kasnije sa detetom napraviti razne zanimljive jesenje kolaže. Ako ste u borovoj šumi, sakupite šišarke i od njih napravite ukrase. Čak i da ništa od njih ne napravite, setite se da su ukras same po sebi!

Razgovarajte sa decom o smeni godišnjih doba

Jesen je godišnje doba u kome dolazi do važnih promena – lišće opada, zreli plodovi takođe postaju dovoljno teški da padaju. Možete ispričati deci da se drveće na taj način priprema za zimu, kada će sneg pokriti grane i dati dovoljno vode. Ne zaboravite da dodate i da će sa pojavom proleća ono opet biti bujno. Pričajte o životnim ciklusima i o tome kako se životinje spremaju za zimu.

Sakupljajte orahe, jabuke, kruške

Ako imate mogućnost da posetite nekoga na selu, znajte da će sakupljanje jesenjih plodova biti nazaboravno (ali i korisno) iskustvo. Možete biti od pomoći, možete vežbati brojanje i obnoviti lekciju o smeni godišnjih doba i voću u svim njegovim fazama.

Napravite džem

Nevažno je da li imate svoj voćnjak ili omiljenu tezgu na pijaci, deci će biti pravo zadovoljstvo da vam pomognu u pravljenju džema! Deca vole da imaju zadatak, a ne postoji dete kome nije zanimljivo da dodaje, meša i liže kašike posle spremanja neke poslastice. Džem možete napraviti od različitog voća, a ne zaboravite da će dete dugo pamtiti miris i toplotu porodičnog doma koja se stvara upravo ovako, od nekih, naizgled, sitnica i pomoću nekih, naizgled, nebitnih mirisa.

Napravite lampu od bundeve

Skroz nevezano za Halloween, ove lampe mogu da budu neverovatno lepe, i da daju pravu „toplu“ svetlost, pa ne propustite da napravite jednu! Izrežite oči i usta (ne moraju da budu strašni), ubacite sveću i uživajte.

Šljapkajte po baricama

Obavezne su čizme kao i učešće roditelja! Umesto da se nervirate što dete skače po barama, skočite i vi sami. Odeća će da se opere, a sigurno je da nećete da se smrznete. Ne propustite užitak koji sa sobom nosi ova spontana aktivnost.

Čitajte

Kišoviti dan (a i svaki drugi) – idealan je za čitanje uz topli kakao. Naša preporuka Kućica u šumi Simeona Markovića iz koje možemo da naučimo kako se životinje pripremaju za zimu, koja je granica između dobrote i naivnosti, ali i koje su sve moguće posledice lenjosti.

Gledajte dugometražne crtaće

Ovo je vreme kada sa detetom možete da gledate dugometražne crtaće i uživate u toj zajedničkom trenutku. Naša preporuka: Hrabra Merida.

Svako godišnje doba ima svojih čari, ali i mana. Postarajte se da što manje kukate, a što više uživate u onim čarima koje jesen sa sobom nosi.

Zapravo, jesen je divna, imajte to na umu, i ne propustite da se zaista prepustite u raznolikim aktivnostima koje su svojstvene baš za ovo godišnje doba.

 

Add your thoughts

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *