Jесење активности за целу породицу!

Ова јесен је, на радост многих, више михољско лето, него она јесен на коју већина нас помисли када каже „јесен”. Ова реч често асоцира на баре, кишу, маглу и дуге дане са мањком идеја за креативне активности. Због тога смо вам припремили неколико идеја за занимљиву и радосну јесен!

Прикупите што више витамина Д

Кад год сте у прилици, сунчајте се – јесење сунце је топло на пријатељски начин: греје, а не пече, па се потрудите да када год можете, да време проводите на свежем ваздуху и сунцу. Уживаћете у сунчевим зрацима, а јесења шума кроз коју се промаљају зраци прави је избор за шетњу и јединствене фотографије у свим нијансама овог годишњег доба.

Зароните у лишће

Нема бољег места за јесење активности од оних у шуми. Или, ако нисте у могућности да посетите шуму, ту је у парк. За почетак, уколико лишће није влажно, зароните у њега! Осећај је невероватан! (не само деци 😊) Искористите могућност да проберете занимљиво јесење лишће, које можете ставити у хербаријум, или од њега касније са дететом направити разне занимљиве јесење колаже. Ако сте у боровој шуми, сакупите шишарке и од њих направите украсе. Чак и да ништа од њих не направите, сетите се да су украс саме по себи!

Разговарајте са децом о смени годишњих доба

Јесен је годишње доба у коме долази до важних промена – лишће опада, зрели плодови такође постају довољно тешки да падају. Можете испричати деци да се дрвеће на тај начин припрема за зиму, када ће снег покрити гране и дати довољно воде. Не заборавите да додате и да ће са појавом пролећа оно опет бити бујно. Причајте о животним циклусима и о томе како се животиње спремају за зиму.

Сакупљајте орахе, јабуке, крушке

Ако имате могућност да посетите некога на селу, знајте да ће сакупљање јесењих плодова бити назаборавно (али и корисно) искуство. Можете бити од помоћи, можете вежбати бројање и обновити лекцију о смени годишњих доба и воћу у свим његовим фазама.

Направите џем

Неважно је да ли имате свој воћњак или омиљену тезгу на пијаци, деци ће бити право задовољство да вам помогну у прављењу џема! Деца воле да имају задатак, а не постоји дете коме није занимљиво да додаје, меша и лиже кашике после спремања неке посластице. Џем можете направити од различитог воћа, а не заборавите да ће дете дуго памтити мирис и топлоту породичног дома која се ствара управо овако, од неких, наизглед, ситница и помоћу неких, наизглед, небитних мириса.

Направите лампу од бундеве

Скроз невезано за Halloween, ове лампе могу да буду невероватно лепе, и да дају праву „топлу“ светлост, па не пропустите да направите једну! Изрежите очи и уста (не морају да буду страшни), убаците свећу и уживајте.

Шљапкајте по барицама

Обавезне су чизме као и учешће родитеља! Уместо да се нервирате што дете скаче по барама, скочите и ви сами. Одећа ће да се опере, а сигурно је да нећете да се смрзнете. Не пропустите ужитак који са собом носи ова спонтана активност.

Читајте

Кишовити дан (а и сваки други) – идеалан је за читање уз топли какао. Наша препорука Кућица у шуми Симеона Марковића из које можемо да научимо како се животиње припремају за зиму, која је граница између доброте и наивности, али и које су све могуће последице лењости.

Гледајте дугометражне цртаће

Ово је време када са дететом можете да гледате дугометражне цртаће и уживате у тој заједничком тренутку. Наша препорука: Храбра Мерида.

Свако годишње доба има својих чари, али и мана. Постарајте се да што мање кукате, а што више уживате у оним чарима које јесен са собом носи.

Заправо, јесен је дивна, имајте то на уму, и не пропустите да се заиста препустите у разноликим активностима које су својствене баш за ово годишње доба.

 

Add your thoughts

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *