Узбудљиви догађаји на фарми Блатњава Барица

Пред вама је приказ једне од шест књига из серије Фарма Блатњава барица, вишеструко награђиваног аутора Мајкла Морпурга. Приче су шармантне, хумор је једноставан, али ефектан, богато су илустроване. Цртеже је радио Шу Рејнер, и реч је о живописним илустрацијама, које понекад подсећају на стрип и вуку нас да читамо и видимо шта ће се даље десити. Тако да, иако је ово књига намењена узрасту деце од пет + година, није наодмет нагласити да ће се и одрасли лепо забавити читајући са малишанима о авантурама на овој фарми.

Каква је атмосфера на фарми Блатњава барица?

Атмосфера је идилична – животиње на фарми су углавном у слози, како међусобно, тако и са старим фармером Спиридоном, и све тече својим током осим када тај ток крене мало другачије, па се идилична рутина поремети. Иако су ликови углавном типски (Федерик је петлић пламеног перја који кукуриче за добро јутро, једнооки мачор Френки је неко ко се само излежава на трактору, Јулија је крава „сањалачких очију“, Дајана је блесава овца, Зевс је „скоро-увек-разумни овчарски пас“, коњ Капетан мало спорије схвата ствари, ако их уопште и схвата, Пеготија је крмача која са својим прасићима ужива у брлогу и блату, Нагла и Вачке су патке које воле да гњуре, Клемент је јарац-гунђало), постоји једна фигура која излази из уобичајених шаблона и својом мудрошћу решава разне ситуације – гуска Габријела. Габријелина мудрост се углавном огледа у стрпљењу или ћутању – али није ли управо то одлика мудрости: сачекати када треба и не паничити?

Прва епизода носи назив Марсовци долазе. Питате се да ли заиста долазе Марсовци? Изгледа да Фармер Спиридон то мисли, и допада му се да верује у ту идеју, а у њој види разне могућности за бизнис које брзо развија. Ипак, да ли су заиста Марсовци посетили фарму, сазнаћемо на последњој страници ове епизоде.

Друга епизода носи назив Завет ћутања, где се дешава нешто крајње необично, а најмудрија животиња на целој фарми, која изгледа нешто и зна, о томе ћути! Реч је о необичном понашању јарца Клемента који не изгледа као да је „сав свој“. Уместо да гунђа, он игра и пева, и постаје све већи и већи. Мистерија ће се обелоданити на самом завршетку књиге, па ћемо и сами сазнати оно о чему је Габријела мудро ћутала све време.

Ово су приче чији је темпо брз, вијугав, не допушта предах, а bookmarker је заиста непотребан – прочитаћете је у једном даху. Оно што је најбитније – оставља много места за разна питања која можете поставити деци и на тај начин подстаћи њихово креативно размишљање и сазнати како би они решили одређене ситуације. С друге стране, треба имати у виду да ће исто тако и деца бити пуна питања, на која можда нећете увек имати одговор, а ни гуску Габријелу да је приупитате. 😉

Издавач: ProPolis Books

узраст: 5+

Приказ: Милена Илић Младеновић

Add your thoughts

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *