Uzbudljivi događaji na farmi Blatnjava Barica

Pred vama je prikaz jedne od šest knjiga iz serije Farma Blatnjava barica, višestruko nagrađivanog autora Majkla Morpurga. Priče su šarmantne, humor je jednostavan, ali efektan, bogato su ilustrovane. Crteže je radio Šu Rejner, i reč je o živopisnim ilustracijama, koje ponekad podsećaju na strip i vuku nas da čitamo i vidimo šta će se dalje desiti. Tako da, iako je ovo knjiga namenjena uzrastu dece od pet + godina, nije naodmet naglasiti da će se i odrasli lepo zabaviti čitajući sa mališanima o avanturama na ovoj farmi.

Kakva je atmosfera na farmi Blatnjava barica?

Atmosfera je idilična – životinje na farmi su uglavnom u slozi, kako međusobno, tako i sa starim farmerom Spiridonom, i sve teče svojim tokom osim kada taj tok krene malo drugačije, pa se idilična rutina poremeti. Iako su likovi uglavnom tipski (Federik je petlić plamenog perja koji kukuriče za dobro jutro, jednooki mačor Frenki je neko ko se samo izležava na traktoru, Julija je krava „sanjalačkih očiju“, Dajana je blesava ovca, Zevs je „skoro-uvek-razumni ovčarski pas“, konj Kapetan malo sporije shvata stvari, ako ih uopšte i shvata, Pegotija je krmača koja sa svojim prasićima uživa u brlogu i blatu, Nagla i Vačke su patke koje vole da gnjure, Klement je jarac-gunđalo), postoji jedna figura koja izlazi iz uobičajenih šablona i svojom mudrošću rešava razne situacije – guska Gabrijela. Gabrijelina mudrost se uglavnom ogleda u strpljenju ili ćutanju – ali nije li upravo to odlika mudrosti: sačekati kada treba i ne paničiti?

Prva epizoda nosi naziv Marsovci dolaze. Pitate se da li zaista dolaze Marsovci? Izgleda da Farmer Spiridon to misli, i dopada mu se da veruje u tu ideju, a u njoj vidi razne mogućnosti za biznis koje brzo razvija. Ipak, da li su zaista Marsovci posetili farmu, saznaćemo na poslednjoj stranici ove epizode.

Druga epizoda nosi naziv Zavet ćutanja, gde se dešava nešto krajnje neobično, a najmudrija životinja na celoj farmi, koja izgleda nešto i zna, o tome ćuti! Reč je o neobičnom ponašanju jarca Klementa koji ne izgleda kao da je „sav svoj“. Umesto da gunđa, on igra i peva, i postaje sve veći i veći. Misterija će se obelodaniti na samom završetku knjige, pa ćemo i sami saznati ono o čemu je Gabrijela mudro ćutala sve vreme.

Ovo su priče čiji je tempo brz, vijugav, ne dopušta predah, a bookmarker je zaista nepotreban – pročitaćete je u jednom dahu. Ono što je najbitnije – ostavlja mnogo mesta za razna pitanja koja možete postaviti deci i na taj način podstaći njihovo kreativno razmišljanje i saznati kako bi oni rešili određene situacije. S druge strane, treba imati u vidu da će isto tako i deca biti puna pitanja, na koja možda nećete uvek imati odgovor, a ni gusku Gabrijelu da je priupitate. 😉

Izdavač: ProPolis Books

uzrast: 5+

Prikaz: Milena Ilić Mladenović

Add your thoughts

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *