Kako naučiti decu da je radost u davanju?

Deca su navikla da dobijaju (igračke, slatkiše) ali, važno je setiti se da prava radost nije u konstantnom dobijanju (uglavnom bespotrebnih) stvari. One vrlo brzo dosade i dete često biva obuzeto novom glađu za novim stvarima koje želi da dobije.

Potrebno je ponekad da se prisetimo da je istinsko zadovoljstvo u davanju, i da dajući nešto, zapravo mnogo više dobijamo nego kad samo dobijamo.

 

Kako deci usaditi ljubav prema davanju?

 

Kao i u svemu – roditelji su uzor. Ako dete vidi humanost u vama i prepozna vašu radost prilikom čina davanja, vrlo je verovatno da će usvojiti taj obrazac kao ispravan, poželjan i slediće ga kasnije u životu. Ukoliko govorite o tome što radite i razlozima zbog kojih to radite, lekcija će biti još uspešnija.

Neophodno je da sa decom govorimo o tome zašto je važno biti velikodušan. Nikada nije suviše rano započeti razgovor o ovoj temi, a o njoj možete razgovarati bilo gde – za trpezarijskim stolom ili u autu.

Možete na primer reći: „Tvoja mama/tvoj tata i ja podržavamo ovu organizaciju, dajemo im novac s vremena na vreme, a evo zašto…“ Tada nabrojite sve relevantne razloge zbog kojih baš ta organizacija zaslužuje vaš novac, i zbog čega joj znači vaša donacija. Nije neophodno da se deca ohrabruju da sama doniraju (dok su mala), važno je da vide vaš plemeniti čin koji će se usaditi kao nešto dobro i hvale vredno.

Dalje, da bi deca zaista osetila potrebu da nešto daju, treba da shvate da je drugoj strani to zaista i potrebno.

Deca imaju snažnu sklonost ka empatiji – ona im pomaže da otkriju emocije i potrebe drugih, i tako nauče nešto i o svojim potrebama i emocijama. Studije pokazuju da je veća verovatnoća da će deca pomoći ljudima u nevolji, kada pokušaju da vide svet njihovim očima ili otkriju koje su to stvari koje ih povezuju. Ljudska, lična povezanost sa nekim čini da potrebe te osobe izgledaju realnije, teže ih je ignorisati, što nas motiviše da pokušamo da ublažimo patnju te osobe.

Ipak, imajte na umu da je koncept novca za decu od četiri ili pet godina vrlo apstraktan, i da novčane donacije nisu jedini način da govorite o humanosti.

Dete možete odvesti na neki humanitarni koncert, priredbu, ili bazar gde se prodaju razne rukotvorine u dobrotvorne svrhe. Takođe, možete kupiti nešto od pribora za higijenu, igračaka i odneti ustanovi kojoj će biti od koristi. Staru garderobu možete da spakujete i odnesete u Crveni krst, i tu vam dete može biti od velike pomoći pri selekciji. A umesto da samo u okviru pretnje (zato što, recimo, neće da srede sobu) pomenete da ćete da odnesete igračke deci koja igračke nemaju, razmislite da biste nekada sa svojom decom dobrovoljno, bez vike i drame, mogli da izaberete igračke koje su višak i odnesete ih u neku ustanovu gde su igračke potrebne. Isto važi i za hranu.

Ipak, nemojte ništa na silu. Godine istraživanja su pokazala da kada su ljudi prisiljeni da urade nešto dobro za druge, ili čak suptilno prisiljeni da to urade zbog neke nagrade, sebe će doživeti kao sebičnu osobu, i to osećanje će biti slaba motivacija kada je u pitanju dugoročna humanost.

Prema tome, nemojte da okrivljujete dete za sebičnost ukoliko odbije da uradi neko dobro delo. Dajte mu slobodu i izbor – jer će možda pomoći nekome kome je pomoć još potrebnija. Ohrabrujte dete, pričajte, i setite se da je potrebno da prvo vidi vaš svetao primer, kako bi kasnije i samo tako postupalo.

U to ime vas pozivamo na druženje u subotu, 12. 10. od 11-13 sati u našem vrtiću u naselju Medaković (Vuka Marinkovića 8). Pripremamo JESENJI HUMANITARNI BAZAR na kome će se prodavati rukotvorine, polovne igrače, kolači i kafa. 😊 Novac ćemo donirati organizaciji Centar za bebe, koja će ovom prilikom predstaviti aktuelne projekte.

Add your thoughts

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *