Kako je Veverica Plašljivica pobedila strah?

Naslov: Veverica Plašljivica
Autorka: Melani Vot
Izdavač: Kreativni centar

 

Knjiga Veverica Plašljivica je jedna od onih knjiga za koju se može reći da spada u kategoriju knjiga namenjenih „svim uzrastima”. Ovo je slikovnica u kojoj će uživati kako deca, tako i roditelji i vaspitači. Njen edukativni potencijal je veliki, a kad to kažemo, ne mislimo da samo deca iz nje mogu da nauče. Pitate se, šta odrasli mogu novo da saznaju iz slikovnice za najmlađe? Mogu, naravno, mnogo – samo ako su dovoljno hrabri da se zapitaju nad nekim svojim pogledima na svet – jer taj svet nije (uvek) tako strašan kao što izgleda.

 

O čemu se zapravo radi?

Kako vidimo i iz naslova, glavna junakinja je Veverica Plašljivica. To nije uplašena veverica, već baš – plašljivica. Razlika između jedne i druge je u tome što bi uplašena veverica mogla da bude samo trenutno uplašena od nečega, dok je kod plašljivice to stanje permanentno.

 

Čega se sve plaši Veverica Plašljivica?

Spisak je vrlo definisan i tu spadaju: tarantule, zeleni Marsovaci, pčele ubice, otrovni bršljan, bakterije i ajkule.

Dakle, strahovi ove veverice su istovremeno racionalni i iracionalni, baš onakvi s kakvim se susrećemo svaki dan. Ponekad su toliko intenzivni, da nas obuzmu i poremete svakodnevicu. Ipak, Veverica je ubeđena da je bezbedna u svojoj rutini, koju bez greške može da kontroliše.

Ono čega se Veverica najviše plaši je – skok u nepoznato. Nepoznato je novo i nepregledno, puno mogućnosti za koje Veverica (misli da) nema dovoljno hrabrosti, pa je čak i sama pomisao da bi mogla da pokuša, vraća na prvobitnu ušuškanost kontrolisanog plana aktivnosti. Ipak se na svom hrastu, sa koga nikada ne silazi, oseća najbezbednije.

 

Šta nam ova knjiga poručuje?

Poručuje nam da je neophodno napraviti iskorak iz rutine i zakoračiti u nepoznato. To je važna poruka kako za decu, tako i za odrasle. Čest je slučaj da ne ostvarimo sve potencijale, upravo zato što ne možemo da se ohrabrimo da pokušamo. Veverica Plašljivica nije znala da je ona, zapravo, leteća Veverica, dok nije (sasvim slučajno) skočila da uzme koferče za prvu pomoć. Tada je poletela i saznala o sebi nešto što nikada ne bi, da je ostala na drvetu.

 

Šta će dete naučiti iz ove knjige?

Osim važne životne poruke da je potrebno zaći u svet novih mogućnosti, uprkos mogućim opasnostima i nepredviđenim tokovima, dete može da nauči i – dane u nedelji, gledanje na sat, smerove (levo, desno, gore, dole). Tekst je jednostavan, sa krupnim ilustracijama, tako da održava pažnju i najmlađeg dela publike.

Melani Vot, autorka i ilustratorka ove knjige (koja ima nekoliko nastavaka) kaže: „Znanje je moć. Učenje nam daje više samopouzdanja. Mislim da Veverica Plašljivica mora mnogo toga da nauči, jer je upravo zbog toga stalno uplašena – još nije otkrila mnoge stvari. Ono što je bitno kod strahova je – da im ne dozvolimo da nas zaustave. Kada ih prepoznamo i o njima nešto naučimo, nećemo biti tako preplašeni.“

Prikaz: Milena Ilić Mladenović

All comments (1)

Add your thoughts

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *