Како је Веверица Плашљивица победила страх?

Наслов: Веверица Плашљивица
Ауторка: Мелани Вот
Издавач: Креативни центар

 

Књига Веверица Плашљивица је једна од оних књига за коју се може рећи да спада у категорију књига намењених „свим узрастима”. Ово је сликовница у којој ће уживати како деца, тако и родитељи и васпитачи. Њен едукативни потенцијал је велики, а кад то кажемо, не мислимо да само деца из ње могу да науче. Питате се, шта одрасли могу ново да сазнају из сликовнице за најмлађе? Могу, наравно, много – само ако су довољно храбри да се запитају над неким својим погледима на свет – јер тај свет није (увек) тако страшан као што изгледа.

 

О чему се заправо ради?

Како видимо и из наслова, главна јунакиња је Веверица Плашљивица. То није уплашена веверица, већ баш – плашљивица. Разлика између једне и друге је у томе што би уплашена веверица могла да буде само тренутно уплашена од нечега, док је код плашљивице то стање перманентно.

 

Чега се све плаши Веверица Плашљивица?

Списак је врло дефинисан и ту спадају: тарантуле, зелени Марсоваци, пчеле убице, отровни бршљан, бактерије и ајкуле.

Дакле, страхови ове веверице су истовремено рационални и ирационални, баш онакви с каквим се сусрећемо сваки дан. Понекад су толико интензивни, да нас обузму и поремете свакодневицу. Ипак, Веверица је убеђена да је безбедна у својој рутини, коју без грешке може да контролише.

Оно чега се Веверица највише плаши је – скок у непознато. Непознато је ново и непрегледно, пуно могућности за које Веверица (мисли да) нема довољно храбрости, па је чак и сама помисао да би могла да покуша, враћа на првобитну ушушканост контролисаног плана активности. Ипак се на свом храсту, са кога никада не силази, осећа најбезбедније.

 

Шта нам ова књига поручује?

Поручује нам да је неопходно направити искорак из рутине и закорачити у непознато. То је важна порука како за децу, тако и за одрасле. Чест је случај да не остваримо све потенцијале, управо зато што не можемо да се охрабримо да покушамо. Веверица Плашљивица није знала да је она, заправо, летећа Веверица, док није (сасвим случајно) скочила да узме коферче за прву помоћ. Тада је полетела и сазнала о себи нешто што никада не би, да је остала на дрвету.

 

Шта ће дете научити из ове књиге?

Осим важне животне поруке да је потребно заћи у свет нових могућности, упркос могућим опасностима и непредвиђеним токовима, дете може да научи и – дане у недељи, гледање на сат, смерове (лево, десно, горе, доле). Текст је једноставан, са крупним илустрацијама, тако да одржава пажњу и најмлађег дела публике.

Мелани Вот, ауторка и илустраторка ове књиге (која има неколико наставака) каже: „Знање је моћ. Учење нам даје више самопоуздања. Мислим да Веверица Плашљивица мора много тога да научи, јер је управо због тога стално уплашена – још није открила многе ствари. Оно што је битно код страхова је – да им не дозволимо да нас зауставе. Када их препознамо и о њима нешто научимо, нећемо бити тако преплашени.“

Приказ: Милена Илић Младеновић

All comments (1)

Add your thoughts

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *