Безбедно зимовање са бебом

Добили сте бебу. Добили сте, дакле, прилику да свет посматрате кроз још једне малене очи жељне да се отворе ка свету и упију сву његову лепоту. Зато, разуме се, не желите да те окице ускратите за сва искуства која сте у стању да им омогућите. Беба је већ можда била на мору, и о добробитима мора за децу се стално говори, али шта је са планином зими? Хоћете ли повести бебу и на зимовање?

О овој теми се можда мало мање говори, али чињеница је да је сваки боравак на свежем ваздуху сам по себи терапија за јачање имунитета и могућност откривања нових занимљивих ствари које су свуда око нас.

Ниједан одмор са бебом више неће бити исти – мада чињеницу да то није баш одмор (јер морамо константно да будемо усредсређени на дечије потребе којих има много) компензује чињеница да свако искуство које доживите са својом бебом је јединствено и неупоредиво са оним што је било пре него што је беба дошла на свет. Видећете – и снег добија неке нове нијансе и сјај.

Наставак текста ће се усредсредити на главну бригу када је у питању зимавање са бебом. Реч је, свакако, о хладноћи. Надамо се да вас овим саветима нећемо одвратити од пута, већ вас помоћи да се усмерите и наоружате одевним слојевима, али и знањем када се запутите на планину.

 

 

Хладноћа је важно питање које није случајно у фокусу овог текста. Родитељи су често у недоумици када треба дете да изведу у шетњу или до педијатра ако је напољу јако хладно, питајући се како да га адекватно обуку. Уколико вас ово брине, знајте да имате право, посебно када се одлучите да бебу поведете на зимовање. Тамо ћете, ако ништа друго, више времена проводити напољу, на снегу.

Мала тела теже регулишу температуру од великих. Неки педијатри сматрају да што је тело мање, то је мањи однос њене телесне масе према површини тела. То значи да отпушта више телесне топлоте кроз кожу. Фактор смрзавања је, тако, посебно проблематичан за новорођенчад, јер њихова тела имају мање масноће које би служиле као баријера која штити од хладноће, и не могу да складиште довољно енергије да убрзају производњу топлоте, а самим тим имају смањену способност да подрхтавају од хладноће (то је начин на који ми остали усмеравамо крв да брже тече као привремени штит притив смрзавања).

Ипак, немојте се препасти, можете извести бебу напоље када је хладно, можете је водити на зимовање, само имајте на уму да су бебе најосетљивије на хладноћу. Не могу да вам кажу када им је хладно, што је отежавајући фактор. Знаци на које треба обратити пажњу и брзо реаговати су: телесна температура која је испод 36 степени Целзијусових; црвена, хладна кожа, необично низак ниво енергије, бела или бледо сива боја на прстима, носу и ушима.

Генерално, треба избегавати играње напољу на температурама нижим од -10, -15 степени. Уколико је ветар јак, субјективан осећај хладноће је већи, па треба и то имати на уму.

Који је најбољи начин да утврдите да ли је вашој беби пријатно? Уколико се ви осећате нелагодно или вам је хладно – будите сигурни да се тако осећа и ваша беба – у том случају би требало да је уведете унутра што је пре могуће.

Зато, обуците бебу вишеслојно (бар три слоја): онај најближи кожи нека буде памучан, пријатан, а последњи непромочив! Постоји неко опште правило да бебе морају да носе један слој више од одраслих.

Сувоћа

Водите рачуна да ваша веба буде сува. Иако се хипотермија у већини случајева појављује на изузетно хладним температурама, понекад је могућа и када беба има влажну одећу и дуго је изложена хладноћи. Водоотпорне чизме и скафандери могу помоћи да беба остане дуго сува. Такође, водите рачуна да пелена буде сува.

Баријера

Дисање прохладног ваздуха је опасно за малена плућа – али, свеједно, избегавајте дуге шалове, пошто са собом носе опасност од дављења. Уместо тога, заштитите бебе од ветра застором од колица или сунцобраном (не прикривајте бебино лице, поготову ако је млађа од годину дана, јер јој то може онемогућити дисање). За старије дете превуците шал преко уста или га покријте зимском маском, како би се ваздух загрејао пре него што дође до плућа.

„Замотајте“ бебу је од главе до пете

Уши, нос и ножни прстићи ваше бебе су најудаљенији од срца – што значи да тело мора да ради напорно како би их загрејало. Ово се посебно односи на бебе, којима глава сачињава већи део тела. Топла капа и чизме омогући ће да ови делови тела буду правилно загрејани.

Изаберите рукавице са палцем, уместо оне са свим раздвојеним прстима

Прстићи су такође веома осетљиви на ниске температуре, па је згодније да буду у друштву како би се међусобно грејали.

Заштитите кожу од сунца.

Сунце је изузетно јако када се одбије од снега и леда – тако да је ваше дете у опасности да изгори чак и усред највеће хладноће. Надстрешница од колица свакако може послужити у ове сврхе, али и танак слој креме за заштитним фактором 15 минута пе изласка напоље, може итекако бити потребан.

Нека беба буде добро хидрирана

Заузета мала тела захтевају много енергије – и још више да би се загрејала у хладним данима, што значи да им треба и више течности. Уколико приметите да беба мање мокри, можда је то знак да је мало дехидрирана, па јој нуткајте да чешће доји. Мало старијој деци понудите воћни сок или млеко.

Будите близу смештаја

Обавезно пазите да се не удаљите превише од смештаја, како бисте направили паузу или ушли унутра уколико приметите да је малишану хладно. Ако утврдите да беба има хладне руке или ноге, биће вам лакше да не морате да ходате додатних двадесет минута како бисте стигли до смештаја.

Избегавајте прегревање

Бебе су посебно подложне прегрејавању, па се побрините да уклоните вишак слојева одеће када уђете на топло.

Надморска висина

Ово је важно питање уколико идете на зимовање на планину. Ваша беба има исту толеранцију за велике надморске висине као и ви, под условом да нема посебних здравствених проблема и да није млађе од три месеца (Бебе млађе од три месеца немају довољно развијена плућа да би се могле носити са висинским стресом).

Уколико ваша беба има здравствених проблема са плућима или срцем, или ако је рођена превремено, размислите о путовању. У том случају, посаветујте се са лекаром о способности бебе да толерише одређену надморску висину.

На већим висинама се повећавају и потебе за течношћу, тако да поново водите рачуна да је беба хидрирана на адекватан начин.

Без обзира на све, око 25 посто људи (укључујући и децу) добија акутну висинску болест. Знаци могу бити врло суптилни код новорођенчади и да укључују слаб апетит, раздражљивост и повраћање, често са симптомима налик на грип. Постоје два начина да ово решите: Вратите се на мању висину или, уколико сте планирали кратак боравак, сачекајте – под условом да беба има добру боју и да нема проблема са дисањем.

Још једна ствар коју треба размотрити у вези са путовањем требало би да буде приступ здравственој заштити, јер чак и мала упала ушију може да се претвори у велики проблем, ако помоћ није доступна. Свако ко има акутну планинску болест такође захтева медицинску помоћ. Детаљно испланирајте одмор и пре пута посетите педијатра.

Добра организација и добар план су кључни код сваког путовања са малим дететом или бебом. Размислите о свему неколико пута, направите добар списак, посетите педијатра, понесите лекове, играчке, одећу. Брига нека буде конструктивна – не дозволите јој да вам поквари уживање, већ нека буде рационална, за знањем о могућим симптомима које не треба превидети. 🙂

 

Add your thoughts

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.