Како доказати Малим Принцезама и Принчевима да је време за спавање?

Наслов: Мала Принцеза – Нећу да идем у кревет!

Аутор: Тони Рос

Издавач: ProPolis Books

У једној од претходних читалачких препорука, писали смо о Малој Принцези која неће да пере руке и покушали да објаснимо зашто је баш ова књига добро штиво како за родитеље и васпитаче који треба да се изборе са „нећу“ фазом детета, тако и за децу која на сликовит начин добијају одговоре зашто ипак треба обављати тако „бесмислене“ радње као што је прање руку или спавање (које је у фокусу књиге о којој ће овде бити реч).

Почнимо од амбијента у коме су смештене радње ових књига. У реду, сложићемо се, принцезе морају да живе у дворцу, њихови родитељи имају круну као одређујућ и неизоставан детаљ. Али, осим круне и дворца, која су друга обележја ове краљевске породице?

Погледајмо прво како су одевени. Краљ је у оделу са краватом, Краљица има љубичасту хаљину (не елегантну, већ ону „за по кући“), кецељу и мараму, а Мала Принцеза је у спаваћици, мада би се, заправо, могло рећи у превеликој кошуљи на плаво-беле штрафте. Шта нам ово говори?

Ово је само доказ да је овде реч о проблемима са којима се подједнако сусрећу краљевске, али и мање краљевске породице. Сви „порблеми“ које Мала Принцеза има су универзални проблеми сваког детета, а дворац је ту као оквир за нешто блиско свакодневици сваког родитеља и васпитача.

Вратимо се сада на питање зашто Мала Принцеза не жели да иде у кревет? Неко би рекао да се плаши чудовишта, мрака, паукова или ружних снова (пошто нешто од наведеног ова девојчица и користи као аргументе), али то би било превише једноставно објашњење. Ми овде нудимо још једноставније – просто, може јој се да неће. И то не зато што је принцеза или Принцеза, већ је просто дете које покушава да разуме зашто свет не функционише на истој логичкој равни за децу и одрасле. Јер заиста, застанимо над питањем ове младе даме: Зашто морам да идем у кревет кад нисам уморна и да устајем кад сам уморна?

За дете овог узраста (одокативна процена да протагонисткиња има око пет година) све те „обавезне“ радње попут прања руку, обедовања, спавања, облачења неретко делују досадно и недовољно мотивисано. Дете увек има преча посла.

Ова књига зато не нуди много одговора, а свакако не одговор на питање из наслова. 🙂 Увек има места за додатна занимљива питања, односно могућност да подсетимо дете шта је узрочно-последична веза: остаћеш будан/на дуже, али то значи да ће ти се ујутру спавати и пропустићеш нову епизоду Патролних шапа, Закаснићеш за доручак у вртићу итд. Деци ће ова књига бити занимљива управо зато што свако од њих може да се поистовети са Малом Принцезом (а можда ће добити и неке нове идеје – тажиће вам чашу воде, за себе и своју играчку и тако даље). Ипак, родитељи увек треба да имају на уму да је нећу фаза само једна од развојних фаза у дечијем животу, и да је треба прихватити. Што даље значи, треба се припремити за њу и бити свестан да дете нешто може и да неће, али у одређеним границама.

Књигу можете набавити на сајту издавачке куће ProPolis Books и у књижарама.

Приказ: Милена Илић Младеновић

Add your thoughts

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *