Kako dokazati Malim Princezama i Prinčevima da je vreme za spavanje?

Naslov: Mala Princeza – Neću da idem u krevet!

Autor: Toni Ros

Izdavač: ProPolis Books

U jednoj od prethodnih čitalačkih preporuka, pisali smo o Maloj Princezi koja neće da pere ruke i pokušali da objasnimo zašto je baš ova knjiga dobro štivo kako za roditelje i vaspitače koji treba da se izbore sa „neću“ fazom deteta, tako i za decu koja na slikovit način dobijaju odgovore zašto ipak treba obavljati tako „besmislene“ radnje kao što je pranje ruku ili spavanje (koje je u fokusu knjige o kojoj će ovde biti reč).

Počnimo od ambijenta u kome su smeštene radnje ovih knjiga. U redu, složićemo se, princeze moraju da žive u dvorcu, njihovi roditelji imaju krunu kao određujuć i neizostavan detalj. Ali, osim krune i dvorca, koja su druga obeležja ove kraljevske porodice?

Pogledajmo prvo kako su odeveni. Kralj je u odelu sa kravatom, Kraljica ima ljubičastu haljinu (ne elegantnu, već onu „za po kući“), kecelju i maramu, a Mala Princeza je u spavaćici, mada bi se, zapravo, moglo reći u prevelikoj košulji na plavo-bele štrafte. Šta nam ovo govori?

Ovo je samo dokaz da je ovde reč o problemima sa kojima se podjednako susreću kraljevske, ali i manje kraljevske porodice. Svi „porblemi“ koje Mala Princeza ima su univerzalni problemi svakog deteta, a dvorac je tu kao okvir za nešto blisko svakodnevici svakog roditelja i vaspitača.

Vratimo se sada na pitanje zašto Mala Princeza ne želi da ide u krevet? Neko bi rekao da se plaši čudovišta, mraka, paukova ili ružnih snova (pošto nešto od navedenog ova devojčica i koristi kao argumente), ali to bi bilo previše jednostavno objašnjenje. Mi ovde nudimo još jednostavnije – prosto, može joj se da neće. I to ne zato što je princeza ili Princeza, već je prosto dete koje pokušava da razume zašto svet ne funkcioniše na istoj logičkoj ravni za decu i odrasle. Jer zaista, zastanimo nad pitanjem ove mlade dame: Zašto moram da idem u krevet kad nisam umorna i da ustajem kad sam umorna?

Za dete ovog uzrasta (odokativna procena da protagonistkinja ima oko pet godina) sve te „obavezne“ radnje poput pranja ruku, obedovanja, spavanja, oblačenja neretko deluju dosadno i nedovoljno motivisano. Dete uvek ima preča posla.

Ova knjiga zato ne nudi mnogo odgovora, a svakako ne odgovor na pitanje iz naslova. 🙂 Uvek ima mesta za dodatna zanimljiva pitanja, odnosno mogućnost da podsetimo dete šta je uzročno-posledična veza: ostaćeš budan/na duže, ali to znači da će ti se ujutru spavati i propustićeš novu epizodu Patrolnih šapa, Zakasnićeš za doručak u vrtiću itd. Deci će ova knjiga biti zanimljiva upravo zato što svako od njih može da se poistoveti sa Malom Princezom (a možda će dobiti i neke nove ideje – tažiće vam čašu vode, za sebe i svoju igračku i tako dalje). Ipak, roditelji uvek treba da imaju na umu da je neću faza samo jedna od razvojnih faza u dečijem životu, i da je treba prihvatiti. Što dalje znači, treba se pripremiti za nju i biti svestan da dete nešto može i da neće, ali u određenim granicama.

Knjigu možete nabaviti na sajtu izdavačke kuće ProPolis Books i u knjižarama.

Prikaz: Milena Ilić Mladenović

Add your thoughts

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *