Зашто Мала Принцеза неће да пере руке?

Наслов: Мала Принцеза
Нећу да перем руке!

Аутор: Тони Рос

Издавач: ProPolis Books

 

Мала Принцеза је лик из пера Тонија Роса, плодоносног илустатора књига за децу. Овом приликом ћемо се осврнути на једно од његових остварења из серијала о Малој Принцези – реч је о књизи Нећу да перем руке.

Ко је наша протагонисткиња? Ко је Мала Принцеза?

Мала Принцеза може да буде било ко. Можда је то заиста принцеза, или Принцеза, мала, велика или умишљена принцеза, девојчица из краја, а можда чак дечак, принц или неко други! Она је, просто, лик који је ту да представи и заступа децу као такву, знатижељну, обузету игром, али често сатерану у ћошак услед многобројних „одраслих” правила, која су понекад заиста необјашњива. Једно од тих правила је и прање руку. Малој Принцези неће бити јасно зашто мора да опере руке после играња у блату, пре јела, након играња са животињама, после седења на ноши или кијања. Родитељи ће јој одговарати да је то просто неопходно, а Принцези неће бити лако да схвати поенту овог посве необичног правила све док јој га служавка не буде објаснила на врло сликовит и за децу пријемчив начин. Тада ће имати и неколико нових питања, али ће научити зашто је важно прати руке после одређених радњи.

Када у наслову књиге за децу видимо “принцеза” и “нећу”, прво помислимо да је у питању стереотип о размаженој принцези која нешто неће – на пример, у контексту овог наслова, могли бисмо да замислимо да она не жели да опере руке сапуном који је плаве, уместо розе боје.

Ипак, књига Тонија Роса се не бави стереотипима. Не дели свет на црно-бели, или розе-плави. Напротив, ова књига стереотипе на врло суптилан начин оставља по страни и усмерава пажњу на оне ситне, а велике проблеме са којим се свакодневно сусрећу деца, родитељи, бабе и деде, васпитачи. Укратко, сви они који су на неки начин укључени у дететово васпитање које је неретко обојено многим “нећу” реченицама.

Родитељи често забораве да није довољно наметнути шта, већ је важно пажњу усмерити и на оно зашто које дете много пута у току дана изговори.  Једноставно, потребно је да сазна како ствари функционишу, какав је њихов каузалитет, као би могло да разуме и заволи свет око себе.

Тони Рос у свом серијалу о  Малој Принцези то ради на прави начин – користи крупне, живахне илустрације са што мање текста, и без много објашњења имајући у виду да се знање налакше усваја ако је асоцијативно. Илустрације су забавне и у  фокусу су ових књига.

Daily Mail је књигу Нећу да перем руке окарактерисао као: „Забавно штиво и дар с неба за родитеље“. И заиста, Мала Принцеза је то – дар с неба за све оне који ће приволети децу да без поговора обаве ову важну радњу, али им олакшати и процес успостављања нових, сличних незаобилазних правила, која за децу нису увек најјаснија.

Књигу можете набавити на сајту издавачке куће ProPolis Books и у књижарама.

Приказ: Милена Илић Младеновић

Add your thoughts

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *