Закотрљајмо точкове

Закотрљајмо точкове!

Издавач: ProPolis Books

Ауторка: Ђована Мантегаца

 

Ова књига је лепа. Ова књига је забавна. Ова књига је корисна. Ова књига је едукативна. А што је најбитније од свега, ова књига има точкове!

А зашто је то битно? Па, деца воле точкове! Било да су у питању дечаци или девојчице, једна од првих ономатопеја код деце је управо – “брм”. Оно што је посебно занимљиво у овој књизи је идеја да прстићи могу сами да учествују у вожњи – опипавајући шупљину точкова, деца најмлађег узраста истражују кроз тактилну димензију, а нешто старија деца (која такође неће одолети опипавању точкића) слушају, упијају занимљиве и пријемчиве песмице, учећи нове појмове, богатећи речник и, просто, уживајући у дизајну који ова књига нуди.

Укупно је дванаест возила испевано у овој књизи, а то су: ваљак, бицикл, ауто, мотор, багер, камион, мешалица, формула један, ватрогасна кола, теренско возило, каринг и трамвај. На забаван начин су описане њихове функције и задужења, а дете ће убрзо само настављати стихове, јер су римовани и лако памтљиви.

Од најранијег доба, бебе реагују на музику и ритам. Лако их је утешити откуцајима мајчиног срца, али и разним римованим песмицама. Одрастањем, деца не губе ово урођено задовољсво ритмом, римом и понављањем поезије. Напротив, ово представља важан утицај у развоју маште, али једнако тако, сви ови фактори такође чине основу за разумевање образаца у језику, математици и музици.

Ова књига је први пут објављена 1979. године! И сада, после четрдесет година, едукативни и забавни потенцијал који нуди остаје непромењен. Ауторка Ђована Мантегаза је рођена у Милану и бавила се дечијим издаваштвом од 1978. Године, када је започела сарадњу са малом издавачком кућом, за коју је преводила, уређивала и написала бројне текстове за децу и младе. Откривање страсти за риме, као и за учење кроз игру, машту и осмех, одржало је њен списатељски елан до данашњих дана, будући да је управо ова ауторка написала већи део објављених књига у La Coccinella издавачкој кући. Рекло би се да је ауторка осмислила формулу по којој пише, али ту нема ничег погрешног – јер поред добрим делом непромењеног шаблона, свака од ових књига у себи крије јединствену лепоту, нове песме и нове светове које треба истражити.

Приказ: Милена Илић Младеновић

Add your thoughts

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *