Zakotrljajmo točkove

Zakotrljajmo točkove!

Izdavač: ProPolis Books

Autorka: Đovana Mantegaca

 

Ova knjiga je lepa. Ova knjiga je zabavna. Ova knjiga je korisna. Ova knjiga je edukativna. A što je najbitnije od svega, ova knjiga ima točkove!

A zašto je to bitno? Pa, deca vole točkove! Bilo da su u pitanju dečaci ili devojčice, jedna od prvih onomatopeja kod dece je upravo – “brm”. Ono što je posebno zanimljivo u ovoj knjizi je ideja da prstići mogu sami da učestvuju u vožnji – opipavajući šupljinu točkova, deca najmlađeg uzrasta istražuju kroz taktilnu dimenziju, a nešto starija deca (koja takođe neće odoleti opipavanju točkića) slušaju, upijaju zanimljive i prijemčive pesmice, učeći nove pojmove, bogateći rečnik i, prosto, uživajući u dizajnu koji ova knjiga nudi.

Ukupno je dvanaest vozila ispevano u ovoj knjizi, a to su: valjak, bicikl, auto, motor, bager, kamion, mešalica, formula jedan, vatrogasna kola, terensko vozilo, karing i tramvaj. Na zabavan način su opisane njihove funkcije i zaduženja, a dete će ubrzo samo nastavljati stihove, jer su rimovani i lako pamtljivi.

Od najranijeg doba, bebe reaguju na muziku i ritam. Lako ih je utešiti otkucajima majčinog srca, ali i raznim rimovanim pesmicama. Odrastanjem, deca ne gube ovo urođeno zadovoljsvo ritmom, rimom i ponavljanjem poezije. Naprotiv, ovo predstavlja važan uticaj u razvoju mašte, ali jednako tako, svi ovi faktori takođe čine osnovu za razumevanje obrazaca u jeziku, matematici i muzici.

Ova knjiga je prvi put objavljena 1979. godine! I sada, posle četrdeset godina, edukativni i zabavni potencijal koji nudi ostaje nepromenjen. Autorka Đovana Mantegaza je rođena u Milanu i bavila se dečijim izdavaštvom od 1978. Godine, kada je započela saradnju sa malom izdavačkom kućom, za koju je prevodila, uređivala i napisala brojne tekstove za decu i mlade. Otkrivanje strasti za rime, kao i za učenje kroz igru, maštu i osmeh, održalo je njen spisateljski elan do današnjih dana, budući da je upravo ova autorka napisala veći deo objavljenih knjiga u La Coccinella izdavačkoj kući. Reklo bi se da je autorka osmislila formulu po kojoj piše, ali tu nema ničeg pogrešnog – jer pored dobrim delom nepromenjenog šablona, svaka od ovih knjiga u sebi krije jedinstvenu lepotu, nove pesme i nove svetove koje treba istražiti.

Prikaz: Milena Ilić Mladenović

Add your thoughts

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *