Да ли беба спава са вама у кревету?

Многи родитељи припреме дечију собу и пре него што беба дође на свет. У обзир долазе пастелне боје, али и оне контрастније да беба на време увежба чуло вида. Много се времена полаже на питање хоће ли душек бити од меморијске пене или жице, да ли ће у кревецу бити плишаних играчака или не, да ли ће беби бити потребан јастук, које марке да буде креветац итд.

Међутим, право питање је – хоће ли беба заиста спавати у кревецу? (О соби да не говоримо.)

Друго питање које новопечени родитељи могу да поставе је и: Да ли чином пуштања бебе у кревет „попуштају“ у грађењу чврстог темеља куле зване „родитељски ауторитет“?

Да ли је, заправо, у реду да дозволите беби да спава у вашем кревету?

Одговор је кратак: ДА! Сасвим је у реду.

Истина је да многе бебе и мајке боље спавају када спавају заједно. Наравно, такође је истина да то није увек случај и да ће многе мајке и бебе спавати боље, ако беба ноћ проведе у кревецу.

Ипак, треба имати на уму да није погрешно ни једно ни друго, да не постоји бебећа манипулација, и да “ноћна зависност“ није тако велики проблем, као што можда изгледа. То је време када сте потребни свом детету баш на овај начин. Mогло би се рећи да је то фаза у којој је дете и ноћу зависно од вас, али као и свака фаза – пролазна је и не значи ако заспите загрљени са бебом (или млађим дететом) да ће вас та навика пратити и у школском добу.

Али, ипак, шта још значи ако ваш брачни кревет постане и бебин кревет? Да ли то значи да сте лењи родитељи који немају стрпљења да изнова и изнова пребацују дете у креветац?

Јасно је да текст не иде у том правцу.

Оно што, заправо, значи дељење постеље са бебом је много више од пуке представе о месту на коме беба спава. Не ради се само о месту – овом одлуком, много тога се мења. Мења се читав један свет и читав један поглед на свет. Родитељи који су иначе преко дана на располагању, сада то бивају и ноћу. Ово, наравно, не искључује и не умањује важност родитеља који не спавају са својом децом, али одговарају на њихове потребе и ноћу. Ово, просто, значи да сте одлуком да је ваш кревет и бебин кревет,  пристали да истражујете – шта је то што највише одговара вашем детету и вама. Можда ће дете тражити да га загрлите тако да вам ни месец дана физикалне терапије неће помоћи да вратите мишиће у претходно стање. Можда ће вас дете шутирати и непрестано се октривати, па нећете моћи мирно да спавате. Ипак, имајте на уму и веома важну чињеницу – спавати у кревету са бебом испод четири месеца старости је велики ризик из више разлога и уколико одлучите да тако мала беба спава са вама, припремите се да будете посебно обазриви.

Присталице дељења кревета са бебом верују (а нека истаживања и подржавају та уверења) да је дељење кревета добро јер:

  • Подстиче дојење чинећи ноћно дојење погоднијим и доступнијим
  • Олакшава уморним мајкама да успоставе циклус спавања у синхронизацији са бебом
  • Помаже бебама да лакше заспе, посебно током првих неколико месеци, и када се пробуде усред ноћи лакше се поново успавају
  • Бебе имају више ноћног сна (јер се чешће буде са краћим временом храњења, што може повећати количину сна током ноћи)
  • Помаже родитељима да поврате блискост са својом бебом након што су раздвојени током радног дана.

 

Не следи листа негативних ставки, јер постоји само једна, али велика, већ поменута  – могућ ризик по новорођенчад. Зато је битно да будете додатно опрезни и уколико постоји могућност, да набавите креветац који ће стајати тик уз кревет, уместо да у том периоду спавате у истом кревету са бебом. Јако је важно да бебе док спавају немају јастуке, плишане играчке и слично, да не буду превише обучене и покривене.

Као и за сва родитељска питања, увек ће бити оних који ће одговарати са „да“ или „не“, сагледавати предности и мане, уз неминовна куђења и (ређе) бодрења због одређених одлука. Али као и са многим родитељским дилемама, и ова остаје у домену ‘докле год је безбедно, ослушкујте и изаберите оно што највише одговара вама и вашој беби, а не очекивањима околине.“

Add your thoughts

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.