MUDRO UČENJE

Unutrašnja motivacija svakog deteta je igra. To je razlog zašto se decenijama unazad u svetu rade ozbiljna istraživanja posvećena pronalaženju načina kako da deca upravo kroz ovu aktivnost nauče što više.

Pored roditelja, vaspitači i učitelji imaju veliku odgovornost u tome da dete dosegne svoje potencijale. Mnoge korisne aktivnosti koje se rade kroz igru pomažu razvoju dece, a najdragocenije razdoblje za to je upravo ono pre polaska u osnovnu školu, jer je u tom periodu razvoj mozga najintenzivniji. Na njegov značaj upravo ukazuju i istraživanja koja smo pomenuli, u okviru kojih se jasno govori da naznačeno vreme i trud koje ulažemo u edukaciju deteta u ranom uzrastu imaju daleko veći uticaj nego kada to činimo kasnije.

Cilj učenja kroz igru ima svrhu da podigne nivo intelektualnih sposobnosti, spreči poremećaj pažnje i koncentracije, razvije koordinaciju motorike i pokreta, zatim brzo razmišljanje i zaključivanje, a pomaže da se pravovremeno uoči darovito dete, usmeri i podstakne razvoj njegovih sposobnosti.

Mudro učenje takođe predstavlja pobedu nad tehnologijom, kojoj su deca sve više izložena. Praktično, ne treba dozvoliti da se krene linijom manjeg otpora i dozvoliti deci neograničen pristup različitim sadržajima koja se lako mogu naći na medijima – pre svega na internetu. Internet treba da bude samo još jedno pomoćno sredstvo koje se pametno koristi prilikom procesa učenja, sa ciljem razvijanja sposobnosti koje računari nemaju, a to su povezivanje, kreativnost, timski rad… Na taj način deca se aktivno pripremaju za život i budućnost – bez opterećenja nametnutim stavovima i obrascima ponašanja koji se, upravo u najmlađem uzrastu, najlakše i prihvataju.

Add your thoughts

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *