Mlađi i stariji tata

Prijatelj mi je jednom rekao: „Ako ikada poželiš decu posle četrdesete – sačekaj unuke”. Otac je troje dece; najstarije je krenulo na fakultet, mlađe u školu, a najmlađe u vrtić. Nije bilo potrebno posebno argumentovati ovu izjavu, jer čovek koji ima iskustva i kao mlađi i kao stariji tata – zna o čemu govori.

Nije nam podjednako lako da se izborimo sa svim fazama trogodišnjeg deteta kada imamo dvedeset ili četrdeset. Dete od tri godine ima nepresušne izvore energije i samo je nepresušan izvor energije. Kako da se sa time nosi neko ko svojom energijom to više ne može da isprati?

Već smo pisali o dilemi zvanoj mlađa ili starija mama. Zaključili smo da zaključka nema, a samim tim ni “pravog” ogrovora. Vreme je pravo onda kada mi osećamo da je to baš taj trenutak. A nekad se trenutak i sam nametne. Isto tako, mladi smo onda kada se tako osećamo. Neko će sa dvadeset biti van forme, pun raznih životnih dilema, dok će neko drugi sa pedeset imati više snage i elana i biti spremniji za ulogu roditelja. Ovo je zaista individualno, a pokazalo se da na sva velika životna pitanja nema univerzalnog odgovora.

Ipak, kao i kod pitanja o maminim godinama, tako i u slučaju tatinih godina postoje određene prednosti i mane. Pogledajmo koje su.

 

Da li su deca starijih očeva izloženija zdravstvenim rizicima?

 

Mnogo pažnje se posvećuje potencijalnim rizicima koje na trudnoću i bebu mogu da imaju majčine godine (recimo posle 35), ali se skoro nikada ne pominju mogući negativni efekti sa očeve strane (na trudnoću, dete, ali i majku). Starije majke se redovno testiraju zbog svih mogućih rizika koje godine sa sobom nose, dok je uloga očeva u samom rođenju deteta često ignorisana ili zaboravljena.

Ipak, istaživanja su pokazala da očeve godine imaju možda čak i više udela u ishodu začeća, pa i same trudnoće. Broj mutacija koje otac može da prenese na dete, znatno je veći od onog koji prenosi majka. Pokazalo se da deca čiji su očevi stariji od 45 godina imaju 14% veće šanse da se prevremeno rode, da se rode sa manjom porođajnom težinom i da budu na intenzivnoj nezi posle rođenja. Uz to, ocene na porođaju su manje.

Ipak, nije samo dete izloženo riziku, već i majka. Naime, veća je verovatnoća da će majka dobiti gestacijski dijabetes kada nosi dete starijeg oca.

Zdravstveni rizici kod dece starijih očeva sežu malo dalje od onih koji su u vezi sa začećem i rođenjem. Mnoge studije su pokazale da sa godinama roditelja, raste i rizik da će deca kasnije imati neke razvojne i psihičke poremećaje poput šizofrenije, bipolarnog poremeća ili autizma.

Ipak, u svim statistikama je reč o procentima, i kako ima poremećaja i zdravstvenih problema kod dece mlađih roditelja, tako ima i savršeno zdave i srećne dece starijih roditelja.

Mišel Esenberg, istaživač u jednoj opsežnijoj studiji o ovoj temi kaže: “Kada govorim sa parovima o zdravstvenim rizicima, koristim primer lutrije kao analogiju. Ukoliko oboje kupite listiće, šanse da ćete dobiti na lutriji se udvostručavaju, ali i dalje su jako male šanse da ćete dobiti premiju. Čak i ako je generalni rizik za nešto 10-20%, individualni rizik se ne računa na taj način.”

 

Stariji očevi su finansijski i emotivno stabilniji

 

Ovo nije pravilo, ali je svakako veća verovatnoća da će se neko sa 40, 50 godina osećati kako emotivno, tako i finansijski stabilnije. Roditelji koji moraju stalno da balansiraju između svoje karijere i roditeljstva, bivaju često rastrgnuti obavezama i osećaju da ne mogu da se posvete ni poslu, a ni deci na pravi način. Ipak, neko ko ima izgrađenu karijeru, ne brine stalno o finansijskoj budućnosti svoje porodice, može vreme da rasporedi tako da ništa ne bude zapostavljeno – ni posao, ni deca. Deca tako pred sobom imaju roditelje koji su stabilniji, zadovoljniji, smireniji i neretko – mudriji, i samim tim olakšavaju deci proces sticanja istih osobina.

Isto tako, i ovde se treba dotaći argumenta o energiji, koji se često pominje kada se govori o starosti roditelja. Roditelj koji je neprestano okupiran poslom i izgrađivanjem karijere je neretko umoran i, iako i možda ima više energije – usmerava je na posao. Shodno tome, manje energije ima kada je u pitanju roditeljstvo. Obrnut slučaj može biti kod roditelja koji je karijerno osiguran i koji je svoju energiju može da posveti vaspitanju dece.

 

Stariji očevi imaju pametniju decu

 

Kada su israživanja u pitanju, nisu samo loše vesti za starije tate, posebno za one koji žele pametnu decu. Naime, određene studije pokazuju da deca starijih očeva imaju veći IQ, veću mogućnost da se usredsrede i imaju manje problema u ponašanju (manje su agresivni, ne ulaze lako u konflikte). Iako veliki broj istaživača smatra da su godine roditelja povezane sa autizmom dece, hipoteza pomenute studije je da su deca pametnija jer su stariji roditelji češće zreliji, emancipovaniji, smireniji.

Deca starijih očeva žive duže

 

Naučnici s Hardvarda su došli do jednog zanimljivog otkrića – spermatozoidi kod starijih očeva utiču na rađanje dece sa dužim telomerima – tipovima hromozoma koji čuvaju DNK, što je opet povezano sa dužim životnim vekom.

Ali, kada smo već pomenuli životni vek – istina je da je veća verovatnoća da će se dete starijih roditelja pre suočiti sa bolešću ili gubitkom nekog od roditelja u tinejdžerskim godinama, nego deca mlađih roditelja. Takođe, veće su šanse da nikada neće upoznati babu i dedu. Parovi bi trebalo sve te činjenice da imaju na umu kada se odluče za roditeljstvo (koje su, neretko, dugo odlagali). Pod ovim mislimo na roditeljstvo posle 50, pa i 60. Takođe, dete (a i otac) se može osetiti neprijatno ako za oca misle da mu je deda. Ipak, sve je manje ovih neprijatnosti, sa tendencijom odlaganja roditeljstva, tako da će za koju godinu verovatno mladi roditelji biti veća retkost.

 

***

 

I kao zaključak u kome zaključka nema, vrlo je važno da sledite svoju intuiciju, da zapamtite da je svaka odluka individualna, kao što je svako dete priča za sebe, tako je i svaki roditelj jedinstven. Godine u kojima se parovi odluče za porodicu su u poslednjih čedrdeset godina pomerene – mnogi roditelji čekaju da završe obrazovanje i osiguraju karijere pre nego što se odvaže za korak zvan roditeljstvo. Mladi očevi su često neplanirano očevi, a stariji možda čak i previše planirano. Ipak, u kojim god godinama bili, vi ćete svom detetu predstavljati ceo svet, i bitno je da to vreme iskoristite da osigurate dobre temelje, koji prevazilaze one materijalne (ali ih ne isključuju).

Add your thoughts

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *