Млађи и старији тата

Пријатељ ми је једном рекао: „Ако икада пожелиш децу после четрдесете – сачекај унуке”. Отац је троје деце; најстарије је кренуло на факултет, млађе у школу, а најмлађе у вртић. Није било потребно посебно аргументовати ову изјаву, јер човек који има искуства и као млађи и као старији тата – зна о чему говори.

Није нам подједнако лако да се изборимо са свим фазама трогодишњег детета када имамо дведесет или четрдесет. Дете од три године има непресушне изворе енергије и само је непресушан извор енергије. Како да се са тиме носи неко ко својом енергијом то више не може да испрати?

Већ смо писали о дилеми званој млађа или старија мама. Закључили смо да закључка нема, а самим тим ни “правог” огровора. Време је право онда када ми осећамо да је то баш тај тренутак. А некад се тренутак и сам наметне. Исто тако, млади смо онда када се тако осећамо. Неко ће са двадесет бити ван форме, пун разних животних дилема, док ће неко други са педесет имати више снаге и елана и бити спремнији за улогу родитеља. Ово је заиста индивидуално, а показало се да на сва велика животна питања нема универзалног одговора.

Ипак, као и код питања о маминим годинама, тако и у случају татиних година постоје одређене предности и мане. Погледајмо које су.

 

Да ли су деца старијих очева изложенија здравственим ризицима?

 

Много пажње се посвећује потенцијалним ризицима које на трудноћу и бебу могу да имају мајчине године (рецимо после 35), али се скоро никада не помињу могући негативни ефекти са очеве стране (на трудноћу, дете, али и мајку). Старије мајке се редовно тестирају због свих могућих ризика које године са собом носе, док је улога очева у самом рођењу детета често игнорисана или заборављена.

Ипак, истаживања су показала да очеве године имају можда чак и више удела у исходу зачећа, па и саме трудноће. Број мутација које отац може да пренесе на дете, знатно је већи од оног који преноси мајка. Показало се да деца чији су очеви старији од 45 година имају 14% веће шансе да се превремено роде, да се роде са мањом порођајном тежином и да буду на интензивној нези после рођења. Уз то, оцене на порођају су мање.

Ипак, није само дете изложено ризику, већ и мајка. Наиме, већа је вероватноћа да ће мајка добити гестацијски дијабетес када носи дете старијег оца.

Здравствени ризици код деце старијих очева сежу мало даље од оних који су у вези са зачећем и рођењем. Многе студије су показале да са годинама родитеља, расте и ризик да ће деца касније имати неке развојне и психичке поремећаје попут шизофреније, биполарног поремећа или аутизма.

Ипак, у свим статистикама је реч о процентима, и како има поремећаја и здравствених проблема код деце млађих родитеља, тако има и савршено здаве и срећне деце старијих родитеља.

Мишел Есенберг, истаживач у једној опсежнијој студији о овој теми каже: “Када говорим са паровима о здравственим ризицима, користим пример лутрије као аналогију. Уколико обоје купите листиће, шансе да ћете добити на лутрији се удвостручавају, али и даље су јако мале шансе да ћете добити премију. Чак и ако је генерални ризик за нешто 10-20%, индивидуални ризик се не рачуна на тај начин.”

 

Старији очеви су финансијски и емотивно стабилнији

 

Ово није правило, али је свакако већа вероватноћа да ће се неко са 40, 50 година осећати како емотивно, тако и финансијски стабилније. Родитељи који морају стално да балансирају између своје каријере и родитељства, бивају често растргнути обавезама и осећају да не могу да се посвете ни послу, а ни деци на прави начин. Ипак, неко ко има изграђену каријеру, не брине стално о финансијској будућности своје породице, може време да распореди тако да ништа не буде запостављено – ни посао, ни деца. Деца тако пред собом имају родитеље који су стабилнији, задовољнији, смиренији и неретко – мудрији, и самим тим олакшавају деци процес стицања истих особина.

Исто тако, и овде се треба дотаћи аргумента о енергији, који се често помиње када се говори о старости родитеља. Родитељ који је непрестано окупиран послом и изграђивањем каријере је неретко уморан и, иако и можда има више енергије – усмерава је на посао. Сходно томе, мање енергије има када је у питању родитељство. Обрнут случај може бити код родитеља који је каријерно осигуран и који је своју енергију може да посвети васпитању деце.

 

Старији очеви имају паметнију децу

 

Када су исраживања у питању, нису само лоше вести за старије тате, посебно за оне који желе паметну децу. Наиме, одређене студије показују да деца старијих очева имају већи ИQ, већу могућност да се усредсреде и имају мање проблема у понашању (мање су агресивни, не улазе лако у конфликте). Иако велики број истаживача сматра да су године родитеља повезане са аутизмом деце, хипотеза поменуте студије је да су деца паметнија јер су старији родитељи чешће зрелији, еманципованији, смиренији.

Деца старијих очева живе дуже

 

Научници с Хардварда су дошли до једног занимљивог открића – сперматозоиди код старијих очева утичу на рађање деце са дужим теломерима – типовима хромозома који чувају ДНК, што је опет повезано са дужим животним веком.

Али, када смо већ поменули животни век – истина је да је већа вероватноћа да ће се дете старијих родитеља пре суочити са болешћу или губитком неког од родитеља у тинејџерским годинама, него деца млађих родитеља. Такође, веће су шансе да никада неће упознати бабу и деду. Парови би требало све те чињенице да имају на уму када се одлуче за родитељство (које су, неретко, дуго одлагали). Под овим мислимо на родитељство после 50, па и 60. Такође, дете (а и отац) се може осетити непријатно ако за оца мисле да му је деда. Ипак, све је мање ових непријатности, са тенденцијом одлагања родитељства, тако да ће за коју годину вероватно млади родитељи бити већа реткост.

 

***

 

И као закључак у коме закључка нема, врло је важно да следите своју интуицију, да запамтите да је свака одлука индивидуална, као што је свако дете прича за себе, тако је и сваки родитељ јединствен. Године у којима се парови одлуче за породицу су у последњих чедрдесет година померене – многи родитељи чекају да заврше образовање и осигурају каријере пре него што се одваже за корак зван родитељство. Млади очеви су често непланирано очеви, а старији можда чак и превише планирано. Ипак, у којим год годинама били, ви ћете свом детету представљати цео свет, и битно је да то време искористите да осигурате добре темеље, који превазилазе оне материјалне (али их не искључују).

Add your thoughts

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *