БЕБА И ЛЕТО

Летовање са бебом – летовање за памћење или ноћна мора

Kако се припремити за прво летовање са бебом
Летовања су важна. Радујемо им се месецима и често на њих трошимо много новца, јер управо тамо настају неке од наших најлепших успомена. Сећања на одмор са малом децом или бебама могу бити предивна – али могу бити и подсетник на промашај. Родитељи који су већ “преживели” летовање са бебом знају у шта може да се претвори одмор који су месецима прижељкивали. Ако спадате у ту групу и занима вас како да, овог пута, буде другачије – или пак спадате и хтели бисте да се упустите у авантуру – наставите да читате.

Позната британска туристичка агенција Оливерова путовања направила је занимљиво истраживање (https://www.oliverstravels.com/blog/toddler-holidays). Преко 1500 родитеља одговорило је на низ питања о томе како су се стварно провели на летовању и ево шта су рекли.

– Преко 30% родитеља се покајало што су отишли на летовање са бебом или малим дететом.
– Преко половине родитеља изјавило је да нису били адекватно упозорени на тешкоће које их очекују.
– Четвртина родитеља лагала је пријатеље и породицу о томе колико су уживали на одмору.
– Преко 20% родитеља рекло је да неће поново отићи на летовање док деца не порасту.

Ове бројке су можда обесхрабрујуће, али оне говоре још нешто – већина родитеља је ипак уживала на летовању са својим бебама.

Зашто су бебама (и родитељима) летовања напорна?

Једноставно – све је ново и другачије. Пут до летовалишта је обично веома дуг. Читаво окружење је ново. Храна је другачија. Призори, мириси и нов кревет су збуњујући. Одлазак на летовање прекида бебину устаљену рутину и може довести до низа изазова на које нисмо навикли ни ми, ни беба. Многим бебама је, на путовањима, теже да заспе него обично. Такође, понекад неће да једу и раздражљиве су. Срећом, ово не значи да ће се сваки одмор са малим дететом претворити у катастрофу. Kључно је да се добро припремимо, а ево и како.

Десет кључних савета за припрему за путовање с бебом или малим дететом

1. Прилагодите своја очекивања реалности.
Ми можда волимо да истражујемо, идемо на нова места и пробамо нову храну. Бебе, са друге стране, воле рутину, јер им она помаже да се осећају безбедно. Ако пореметимо бебин свакодневни ритам, ако јој одузмемо удобност на коју је навикла, она ће бити под стресом.

Додатни проблем је то што бебе не умеју вербално да изразе осећај нелагодности са којим се суочавају, па то раде на једини начин који умеју – видном раздражљивошћу и плакањем. Мало старије бебе и двогодишњаци могу нас изненадити понашањем које се често граничи са прихватљивим. Зато је важно да запамтимо да свака изненадна сцена, као што је плакање “без разлога” или чак напад беса, има свој разлог. Ми треба да останемо прибрани и помогнемо детету које, у ствари, поручује: “Збуњен/а сам. Не знам шта се то дешава око мене, нити да ли је добро или лоше. Помози ми!”

Најбољи начин да превазиђемо овакве ситуације је да будемо спремни унапред, да их очекујемо и гледамо да “смиримо ситуацију”. Оно што свакако не треба да очекујемо је савршено летовање. Такво очекивање би сигурно било изневерено, па би и ми и деца били још нервознији.

2. Пажљиво бирајте дестинацију
Kада се спремамо за прво летовање с бебом, понекад заборавимо да места која су нам раније биле омиљена више нису савршен избор. Пре свега, морамо да нађемо нови одговор на питање Kако изгледа савршен одмор? Две недеље лешкарења на плажи више нису добра идеја, као ни тропска клима. Затим, не би требало да бирамо удаљена места. Што краћа вожња до летовалишта – то боље.

Најбоље би било да, ако је могуће, путујете за време поподневне дремке, а не ноћу. Циљ је да се избегне све што би беби било напорно и непријатно. Ако пак имате двогодишњака или старије дете, морате пазити и да му не буде досадно. Једноставно, ако све бирате тако да дете што више ужива – и сами ћете више уживати. Због тога су многим искусним родитељима први избор бање, планине и друга места до којих се брже стиже, у којима је клима пријатнија и којима се боравак не своди на обилазак плажа и сунчање.

3. Паковање
Где год да идете с бебом – а нарочито ако сте се, ипак, одлучили за удаљенију дестинацију – принцип “понети само најнеопходније” више не важи. Спакујте све што би у било којој варијанти могло да вам буде потребно, укључујући производе за негу коже, лекове за повишену температуру, као и све лекове који би могли да затребају.
Наравно, требаће вам брдо одеће за све временске прилике. Kако се бебе лако испрљају, имајте у виду да ћете их вероватно пресвлачити више пута дневно. Сву некварљиву храну за бебе коју иначе користите обавезно понесите са собом, јер можда нећете наћи исту тамо где идете. Kад томе додамо плишане играчке, бебин омиљени јастук и ћебенце, јасно је да ће вам требати читав један кофер само за бебине ствари. Не заборавите и на једну торбу или ранац који ће вам бити при руци све време – у њега ставите све што бисте понели на једнодневни излет с бебом.

4. На путу
Летовање почиње путовањем и веома је важно да оно не буде превише напорно. Заборавите на паковање у последњем тренутку. Све припремите на време, како не бисте били ужурбани и пренели нервозу на бебу. Имајте при руци неку играчку – могли бисте и да набавите и неку нову, специјално за ову прилику, која би дуже држала пажњу вашем малишану. Такође, унапред снимите бебине омиљене песмице и пригодне видео клипове. Мишљења смо да бебе и мала деца не треба да проводе време гледајући у телефоне и таблете, али у ванредним ситуацијама – као што је вишечасовно путовање – видео садржај прилагођен узрасту може значајно да умањи стрес и учини тај први дан летовања много пријатнијим.
Храну и воду за пут такође понесите од куће. Наравно, кашица овог пута мора бити куповна, да се не би покварила. Ако беба једе чврсту храну, можете понети кекс, крекере или нешто друго за грицкање, како бисте смањили могућност мучнине на путу. Ако ваше дете тешко подноси вожњу, посаветујте се са педијатром око употребе лека против мучнине.

5. Спавање
Одазак на летовање неминовно ремети устаљени ритам. Ако је вашу бебу тешко успавати код куће – сада ће бити још теже. Срећници чији малишани спавају увек у исто време такође ће приметити промену на горе. Будите спремни на ово. Оно што вам може помоћи је мало опуштенији став по питању времена за спавање и дремку. Не инсистирајте на стриктном праћењу распореда који имате код куће. Уосталом, рутину сте већ пореметили самом одлуком да отпутујете.

6. Храна
Мала деца не воле да пробају нову храну. Чак иако је ваша беба довољно велика да једе исту храну као и ви, на одмору то можда неће функционисати – нарочито ако се локална храна много разликује од оне на коју сте навикли код куће, без обзира на то колико је здрава и укусна. Да бисте умањили стрес и могућност да дете трпи глад, у овим измењеним околностима, можете му дозволити више пецива, пиринча, макарона и сличне хране. Ако дојите бебу, немојте да прекидате непосредно пре пута или у току одмора. Дојење је спас у оваквим ситуацијама, јер осим што смирује бебу и пружа неопходне нутријенте и течност, оно такође умањује могућност од цревних инфекција и стомачних вируса – са којима се родитељи мале деце на летовањима боре чешће него што би то икоме признали.

 

7. Правила и доследност
Ово је осетљив терен. У измењеном окружењу морамо бити флексибилни, али то нипошто не значи да треба да дозволимо све што вашем малишану падне на памет и да купимо сваку играчку коју тражи. Ово наравно важи за “велике” бебе. Малим бебама је углавном потребна ваша близина и у томе се не може претерати.

8. “Време за себе” и опуштање
Не заварајте се – ништа од тога. Већ знате колико је тешко наћи времена за себе кад имате малу децу, нарочито док су још бебе. На летовању је то не само тешко изводљиво, него и готово немогуће. Kратке тренутке предаха можете добити ако наизменично чувате бебу, али на романтично време у двоје заборавите на неко време. Зато, не гајите наду која ће сигурно бити изневерена и не очекујте тај луксуз. Уместо тога, потрудите се да имате квалитетно породично време. Што се свега осталог тиче – стрпите се. Читав живот је пред вама и, ма колико вам је сад тешко да у то поверујете, деца неће заувек бити мала.

9. Плакање и изливи беса
Свака беба се може изненада расплакати и сваки двогодишњак може добити напад беса, тзв. “темпер тантрум”. Због свега што смо до сада истакли, вероватноћа да се то деси на летовању је већа него обично, тако да питање није да ли ће до тога доћи, него када ће – као и шта да урадите кад ваш малишан направи сцену.
Пре свега, останите мирни. Не брините много због реакције околине, јер ваше дете није ни прво ни последње које је имало испад на летовалишту. Уместо тога посветите се детету, побрините се да је безбедно и окушајте да нађете неко мирније место у близини, на које можете да се повучете, загрлите и смирите га.

10. Ваши изливи беса
Да, и родитељи имају изливе беса. То се често дешава на одморима – поготово кад не иде све по плану. И ви би могли постати раздражљиви и изгубити стрпљење у некој ситуацији коју нисте очекивали. Међутим, овај проблем је релативно лако решити. Ви не можете да контролишете понашање свог детета, али можете да контролишете своје. Припремите се, останите благи и смирени и будите добар узор свом детету. На тај начин, не само да ћете уживати у дивном, мирном летовању, већ ћете се са њега вратити мудрији и спремнији да се носите са изазовима у будућности.

Add your thoughts

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *